Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Den jævla naboen

Lager TV av nabokrangler: - Har selv vært den jævlige naboen

Programleder Øyvind Rafto festet hele natta - og la en blomst på trappa til naboen dagen etterpå. Nå skal han gjøre humor av nordmenns nabokonflikter. 

LEDER KRANGLE-TV: Komiker Øyvind Rafto skal lede TV3s nye konsept «Den jævla naboen», som tar for seg reelle nabokrangler fra det ganske land. I tillegg kommer to kjendisgjester ukentlig, som skal dele sine egne nabohistorier. Foto: Øystein Klock / TV 3
LEDER KRANGLE-TV: Komiker Øyvind Rafto skal lede TV3s nye konsept «Den jævla naboen», som tar for seg reelle nabokrangler fra det ganske land. I tillegg kommer to kjendisgjester ukentlig, som skal dele sine egne nabohistorier. Foto: Øystein Klock / TV 3 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har opplevd den jævla naboen, og vært den jævlige naboen selv, forteller Rafto.

38-åringen, kjent fra humortrioen «Raske menn», skal lede TV3s nye konsept «Den jævla naboen», som har premiere tirsdag.

Sammen med psykologiprofessor Fanny Duckert, forsvarsadvokat Nils Nordhus og to kjendisgjester skal han gjennomgå nabokonflikter hentet rett fra den norske virkeligheten.

Det er nok av materiale å ta av, skal vi tro Rafto - som får støtte fra statistikken: Hele 500 nabokrangler meldes nemlig til Konfliktrådet årlig, og tallene øker stadig.

Les Dagbladets fyldige seksjon om nabokrangler her.

Blomst på trappa

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB Eiendom innrømmer tre av ti nordmenn at de har vært i større eller mindre konflikter med naboen.

- Vi bor tettere og tettere i et land der folk helst skulle hatt litt plass rundt seg, sier Rafto om bakgrunnen for landets sinna naboer.

- I tillegg har vi blitt så ressurssterke. Når man bruker masse penger på hus og hage og tomt, kan man bruke litt på advokat også.

Raftos egne naboklinsjer har aldri gått så langt at advokat har blitt involvert, men komikeren legger ikke skjul på at også han har hatt konflikter.

- Når man er ung er man lite opptatt av naboer. Man fester og hoier og er ganske uspiselig. Da jeg studerte hadde vi veldig mye fester, og naboene under var et eldre par som kom og klaget hele tiden, forteller Rafto.

- Vi slengte en blomst på trappa deres dagen etter. Den fikk vi som regel i retur.

PANELET: Det faste panelet i «Den jævla naboen» består av forsvarsadvokat Nils Nordhus, psykologiprofessor Fanny Duckert og programleder Øyvind Rafto. I tillegg kommer to nye kjendisgjester i hvert program. Foto: Øystein Klock / TV 3
PANELET: Det faste panelet i «Den jævla naboen» består av forsvarsadvokat Nils Nordhus, psykologiprofessor Fanny Duckert og programleder Øyvind Rafto. I tillegg kommer to nye kjendisgjester i hvert program. Foto: Øystein Klock / TV 3 Vis mer

Kloakklukt og sementblander

Hver episode av «Den jævla naboen» skal ta for seg et tema, som «busk og trær» og «hobbyer».

- Første program handler om hobbyer. Det kan være alt fra tromming og musikk til sære hobbyer, som å være radioamatør og forstyrre signalene på TVen til naboene. Sistnevnte er en konflikt fra Tønsberg som har pågått i 10-15 år, forteller Rafto.

- Hva er de rareste nabokonfliktene du har hørt om?

- Det er jo folk som har flyttet biler opp i hekker, satt på en sementblander fylt med stein eller hevnet seg på festende naboer med kloakklukt, forteller programlederen.

- Den siste der må du utdype, Rafto...

- Noen var så lei av sine festende naboer at de brukte en vifte til å blåse kloakklukt mot dem fra septiktanken sin. Han naboen sluttet å feste etter hvert. Gjestene ble så kvalme.

Kommer med tips

Selv har Rafto og familien akkurat flyttet tilbake til Oslo etter fem år i Bergen.

Ifølge statistikken er det større sannsynlighet for at programlederen havner i en nabokrangel nå enn da han bodde i byen mellom de syv fjell.

Men programlederen hevder å ha plukket opp noen tips fra eget program for å unngå å komme i klinsj med sine nye naboer.

Disse tipsene deler han gjerne med Dagbladets lesere:

- Bli kjent med naboene aller først. Bryt isen før du begynner å irritere deg over noe, lyder tips nummer en.

Ved en begynnende irritasjon er kommunikasjon nøkkelen, skal vi tro 38-åringen:

- Før du gjør noe som helst, prat først.

Skulle begeret mot formodning være fullt og irritasjonen for stor, er Raftos siste råd som følger:

- Hvis du skal gjøre noe, få det til å virke som om det er gjort i affekt. Da får du lavere straff enn hvis du har gjort noe med forsett - da er straffen mye høyere. Så hvis du skal kutte ned naboens tre, gjør det i sinne, sier Rafto spøkefullt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!