Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Laget film som viser livet til sherpaene som dør for å frakte vestlige klatrere: - Ble provosert

- De glemmer å nevne at livene deres ble reddet av sherpaer, sier filmskaperen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sherpaene er en folkegruppe fra fjellområdene øst i Himalaya, som Nepal og India.

Flere fra dette nomadefolket jobber som guider som hjelper turister på tur i fjellområdene, men ifølge dokumentarskaper Jennifer Peedom er ikke kjenskapen til folkegruppa så stor. Mens vi ofte hører om fjellklatrere og deres bestigninger av blant annet Mount Everest, blir sherpaene ofte utelatt fra de dramatiske historiene.

Det kan virke merkelig, ettersom mange av ekspedisjonene ikke kunne funnet sted uten sherpaene.

Peedom ønsket å fortelle historien til de mange som lever av å guide turister opp til verdens høyeste fjelltopper, samt å bære gjenstandene deres opp de bratte fjellsidene.

Dokumentaren «Sherpa» er allerede prisbelønt, og i kveld går den på tv i Norge. Den vises på Discovery kl. 21.30 søndag kveld.

Ville vise fram historien Til Dagbladet forteller filmskaperen at ideen til dokumentaren kom da hun gang på gang så at sherpaene ble utelatt fra filmer, bøker og foredrag om Himalaya-ekspedisjoner.

Selv har hun arbeidet som kameradame og regissør på diverse prosjekter i området, men har aldri hatt ansvaret for klippingen av filmene.

Nå var hun lei av at ingen anerkjente sherpaenes arbeid.

- De har akkurat fått tilgang på Internett, og ser at det vi prøvde å filme med dem aldri kom med. Eller at han de redda livet til aldri sa takk i filmen. Alle som drar på foredragsturneer eller skriver bøker glemmer å nevne at sherpaene redda livene deres, sier hun og fortsetter:

- Det motiverte meg til å lage filmen. Jeg bestemte meg for å fortelle en historie som er fokusert på sherpaenes synspunkt, forklarer Peedom.

Resultatet ble filmen «Sherpa», som i slutten av 2015 hadde premiere på en rekke festivaler. Den har allerede vunnet tre priser, og er nominert til BAFTA for beste dokumentar.

Dør på fjellet Året Peedom filma til dokumentaren, 2014, skjedde det utenkelige på fjellet. 16 sherpaer måtte bøte med livet etter et snøskred på Everest. Selv befant hun seg på basecamp da hendelsen fant sted, men hun beskriver en redsel ulik noe annet hun har følt før.

Det er derimot sherpaene som dør i ulykker relatert til å frakte vestlige klatrere til toppen som provoserer henne mest.

- Provokasjonen er en av grunnene til at jeg dro ut og lagde denne filmen. Jeg har brukt tid i sherpa-landsbyer, der jeg har truffet enkene til de som dør. Da ser man hva dette virkelig koster, sier hun.

Peedom trekker fram et eksempel om ei ung sherpa-jente som mista faren sin på fjellet.

- Hun måtte forlate skolen og jobbe, slik at hennes yngre søsken kunne gå på skolen. Hele livet hennes ble påvirka, og det finnes mange, mange liknende historier, påpeker filmskaperen.

- Viktigste dokumentaren noensinne Norbu Tenzing Norgay er visepresident i American Himalayan Foundation, som er basert i San Francisco. Han reiser ofte til Himalaya, og er godt kjent med farene sherpaene må møte i hverdagen.

DRAMATISK: Sherpaene lever dramatiske liv. Mange av dem jobber som fjellguider, og må ofte bære utstyr for turister. Jennifer Peedom nevnte at flere klatrere har med luksusgjenstander som blant annet espressomaskiner. Foto: Discovery
DRAMATISK: Sherpaene lever dramatiske liv. Mange av dem jobber som fjellguider, og må ofte bære utstyr for turister. Jennifer Peedom nevnte at flere klatrere har med luksusgjenstander som blant annet espressomaskiner. Foto: Discovery Vis mer

I tillegg er han sønn av sherpaen Tenzing Norgay, som sammen med Sir Edmund Hillary var den første på toppen av Everest i 1953

Til Dagbladet forteller Norgay jr. at han mener dokumentaren til Peedom er meget viktig.

- Jeg tror dette er den viktigste dokumentaren som er laget noensinne siden Everest først ble besteget. I tillegg er filmen en gave til sherpaene og arbeiderne på fjellet som vanligvis frarøves sin stemme, forklarer han.

Videre forklarer Norgay at han mener det er viktig å ha fokus på sherpaenes kulturarv fordi stemmen deres ofte oversees.

- Dette er en historiene om sherpaer som forlater hjemmene sine og aldri kommer tilbake. Sherpaene har hatt lyst til å fortelle historien sin, så det er på tide at folk innser problemene og vanskelighetene disse menneskene møter hver eneste dag.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart