Laget fotokampanje for å få slutt på diskriminering av «tjukke folk»

- «Fat shaming» er farlig for helsa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kunstfotografen Substiana Jones står bak fotokampanjen «Adipositivity project», som viser overvektige mennesker i en positiv og kjærlighetsfylt stemning. 

Hun har i flere år vært en stemme i debatten om kropp og helsepolitikk i USA, gjennom sitt eget radioprogram og ved å være bidragsyter til flere bøker og kunst knyttet til tematikken.

Med kampanjen «Adipositivity project» ønsker hun å fremme aksept for ulike kropper og sosial rettferdighet.

Se bilder fra prosjektet over. Flere bilder finnes på Jones' nettside.

- Tjukk kropp - Min interesse for temaet startet med min egen tjukke kropp, og det jeg lærte av måten andre betraktet den på. Jeg fant etter hvert ut at gjentatt eksponering av positive fremstillinger av forskjellige kropper kan begrense diskrimineringen av tjukke mennesker, og det er nettopp det folk som driver med «body shaming» frykter aller mest, skriver hun i en e-post til Dagbladet. 

Hun foretrekker å bruke begrepet «tjukk» fremfor «overvektig», fordi hun mener tjukk er nøytralt beskrivende. Hun mener begrepet «overvekt» er mer dømmende. 

I fotoprosjektet ønsket hun å vise den store variasjonen i hvordan kropper ser ut, uten å latterliggjøre noen. 

- Mitt håp er at kampanjen kan være med på å avmytifisere tjukke folk og bidra til politisk diskusjon knyttet til fedme og sosial rettferdighet. 

Hun mener fordommer knyttet til overvektige er et resultat av ignoranse, som forsterkes av medier som lar seg rive med av skjønnhetsindustrien. 

- Det er farlig - Tjukke folk blir ofte fremstilt som usunne, utelukkende på grunn av størrelsen på kroppen, mens forskning i realiteten ikke viser noen sammenheng mellom helse og vekt. Fordommer og «fat shaming» er derimot bevist å være skadelig for både psykisk og fysisk helse - det er det som er farlig, skriver hun. 

Hun oppfordrer folk til å elske seg selv og kroppene sine, og ikke minst - tillate andre å gjøre det samme. 

- Det jeg kjemper for er god fysisk og psykisk helse gjennom å akseptere at folk er forskjellige og at kropper kommer i alle størrelser, skriver hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer