Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Laget ingen film

Trond Gaute Lockertsen og Inge Tenvik fikk over ni millioner kroner fra det offentlige til å lage tegnefilmen «Drengen og draugen». De har brukt 3,5 millioner til lønn og utgifter til seg selv, men har ikke laget filmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ingen jobber vel uten lønn?

Kritikk til filminstituttet

De har også betalt ut to millioner til regissøren Andrew Szepessy.

Norsk Filminstitutt vurderer å rette erstatningssøksmål mot Tenvik og Lockertsen. I går behandlet instituttets styre rapporten fra granskingsgruppen som har gjennomgått «Drengen og draugen».

- Sjokkerende lesning, sier styreformann Gunnar Johan Løvvik.

For norsk filmbransje har sjelden sett et mer usannsynlig grøssermanus enn gruppens rapport.

Fra 1990 til 1996 skal det gjennom et villnis av selskaper ha blitt fakturert regninger for til sammen 13 millioner kroner til «Drengen og draugen». Ni av disse millionene er offentlig støtte fra norske, nordiske og EU-baserte kilder.

Høye ambisjoner

Det eneste som ifølge granskingsrapporten finnes av resultater av pengebruken er et manus, et utkast til storyboard, en perm med designskisser, to videoer med prøvefilm og åtte innspilte sanger på kassett.
Prøvefilmen er til gjengjeld laget med så høye tekniske ambisjoner at det opprinnelige totalbudsjettet på 24 millioner kroner ifølge rapporten «må mangedobles» hvis resten av filmen skal holdes på samme nivå.

Administrativt rot

Rapporten konkluderer med at «prosjektet synes å ha vært gjennomført med forbausende økonomisk løssluppenhet, regnskapsmessig omtrentlighet og administrativt rot».

Granskingsgruppen anbefaler at filmen ikke lages ferdig - i hvert fall ikke med Tenvik, Lockertsen og deres selskap Regionalfilm AS som ansvarlige.

Ikke forsvarlig

Granskingsgruppen har vært ledet av advokat Christen M. Gjesdahl og har hatt både filmfaglig og økonomisk kompetente medlemmer.

Regissør Szepessy er den som har fått best betalt - men han skal fortsatt ikke være fornøyd. For i tillegg til 485000 kroner i kreditter og 1536686 i utbetalte godtgjørelser har han forduftet til Ungarn med filmutstyret som ble kjøpt inn til produksjonen.

«Han nekter å utlevere det, antakelig som følge av at han mener å ha krav mot prosjektet,» skriver granskingsgruppen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!