FÅR MYE STØTTE:  Viljar Hanssen ble skutt og hardt skadet på Utøya fredag ettermiddag. Han er nå innlagt på Ullevål sykehus. Foto: Privat
FÅR MYE STØTTE: Viljar Hanssen ble skutt og hardt skadet på Utøya fredag ettermiddag. Han er nå innlagt på Ullevål sykehus. Foto: PrivatVis mer

Laget sang til Viljar (17)

«Jeg skal holde rundt deg og håpet» er laget til Viljar (17), som kjemper for livet etter at han ble skutt på Utøya.

Viljar Hanssen (17) ligger hardt skadet på Ullevål sykehus. Han er et av de mange ofrene etter tragedien på Utøya på fredag.

- Viljar er en ufattelig sterk, vakker god ungdom. Han er et forbilde for mange — og familien betyr mye for meg, sier Sigri Sandberg Meløy.

Hun er journalist og forfatter, og bor i Longyearbyen på Svalbard. Det samme gjør Viljar og hans familie.

- Han har vært mye barnevakt for mine to gutter, vi har også samarbeidet tett om en klimadebattbok som kommer til høsten. Moren hans er en god venninne av meg.

- Svalbard er et lite, tett samfunn.

Gjort på noen timer Sigri var på ferie i Danmark da hun fikk høre om de grusomme hendelsene i hjemlandet.

- Jeg var tom og tung og matt. Og på ferie i en absurd verden, kjente meg maktesløs og langt borte. Kjente at ordene bare rant vekk. Men så kom det plutselig noen setninger. Jeg sendte teksten på mail fra Danmark og til komponist og venninne Liv Mari Schei som var på Svalbard, og noen timer seinere var sangen ferdig.

Ifølge Sigri hadde Liv Mari gått med en melodi inni seg samme dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er en affektversjon, et råutkast. Jeg skriver på et vers til og justerer hele tiden, så det skal bli bedre, men det var godt å kunne gjøre noe konkret, sier hun.

Sangen har fått tittelen «Jeg skal holde rundt deg og håpet».

- Den er skrevet til Viljar Hanssen. Så hørte vi at Johannes fra Svalbard var savnet, da ble den til han også. Og siden tror jeg den bare har blitt til flere og flere, til alle.

- Rart å bruke så store ord, men jeg tror de trengs nå, det er nå de trengs. Og tårer trengs, og å holde rundt hverandre - og håpet. Håpet om å finne de savnede, håpet om at de som er skadet skal blir friske, håpet om en fremtid for de som har mistet sine, håpet om en fremtid for alle med litt mer kjærlighet, litt mindre uvesentligheter, fundamentalisme, egoisme.

Lillebror hører på sangen Liv Mari og Sigri har skrevet 10-15 låter sammen. Sammen med fotograf Mari Tefre har de laget filmkonserten Polar Eufori, og ungdomsforestillingen Ung polar eufori. Liv Mari har gitt ut to album med tekster fra Svalbard tidligere.

- Vi har funnet tonen, og jobber nå med et par nye låter, og hvis vi er heldige blir det kanskje en plate en gang.

Sigri forteller at hun har sendt sangen til familien på Ullevål.

- Jeg fikk akkurat melding fra pappaen om at lillebror Torje har lastet den inn på mobilen og hører på den.

Enorm Facebook-støtte Andre venner av familien på Svalbard har opprettet en støtteside for Viljar på Facebook. Den har allerede over 17.000 medlemmer. Her oppfordrer familievennene alle til å stå på i den vanskelige tiden: «Nå må alle holde motet oppe, og sende varme tanker til Viljar og fortsette å håpe! Vi er så utrolig glad i deg, Viljar, og vi vet du klarer dette!»