Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lahlum om den nye skrivemåten: «Makan til historieløshet og prinsippløshet»

Forfatteren med humoristisk stikk til Språkrådets avgjørelse om «kompliment».

MISTER FORDEL: Hans Olav Lahlum er mest skuffet over at han ikke lenger kan rette på andre som sier «et kompliment». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MISTER FORDEL: Hans Olav Lahlum er mest skuffet over at han ikke lenger kan rette på andre som sier «et kompliment». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Språkrådet besluttet torsdag å tillate skrivemåten «et kompliment» i den norske skriftspråknormen.

Hittil har faktisk hankjønnsformen «en kompliment» vært den eneste korrekte skrivemåten, men rådet anerkjenner at intetkjønn er mye brukt.

- Vi driver med langsiktig språkobservasjon, og har jo sett at dette ordet brukes veldig mye i intetkjønnsform. Til nå har kun hankjønnsformen stått i skriftspråknormen, men vi mener det er en fornuftig og god tilpasning å tillate intetkjønnsform også, sa rådets direktør Åse Wetås til Dagbladet.

- Historieløst Beslutningen har nå vekket, om ikke vrede, så i det minste oppmerksomhet hos forfatter Hans Olav Lahlum. I et innlegg på Facebook fredag skriver han:

«Hmmpf, makan til historieløshet OG prinsippløshet... Fryktelig betenkelig argumentasjon at noe bør bli tillatt bare fordi så mange av "folk flest" fortsatt ikke har fått med seg at det er ulovlig... Nesten like ille som da det ble tillatt å skrive "hverken" med h... (Les: Der forsvant enda en av de sære nerdetingene jeg ved enkelte heldige anledninger har kunnet briljere med å vite!)»

For noen år siden tillot Språkrådet altså «hverken» med h som første bokstav som skrivemåte i tillegg til «verken».

Humoristisk Lahlum vil gjerne understreke at innlegget var ment hovedsaklig som et humoristisk stikk, og ingen reell kritikk av avgjørelsen.

- Jeg har ingen sterke følelser rundt dette ordet, men samtidig ligger det et lite alvor under her. For hvis man endrer reglene fordi mange nok gjør noe galt, kommer man før eller siden opp i et dilemma med tanke på hvor man skal trekke grensen, sier Lahlum til Dagbladet.

Han sammenligner «kompliment»-tilfellet med et begrep som brukes i stadig mer fantasifulle former her til lands: «I forhold til».

- Der har jeg selv gjort feil, først og fremst i muntlig språk. Her kunne man nok spart seg for mye besvær ved å godkjenne flere betydninger, men mange språkfolk hadde nok reagert.

Den profilerte forfatteren har personlig alltid brukt hankjønnsformen av «kompliment», og mener den fremdeles høres mest logisk ut for ham.

- Men som sensor får jeg i det minste litt mindre rødt å merke av nå, avslutter Lahlum med en latter.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media