Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lahnstein gir mer til distriktskulturen

Kulturminister Anne Enger Lahnstein vil gi 60 millioner mer til kulturlivet enn sin forgjenger Turid Birkeland. Distriktene får mest glede av økningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi kan få mye glede av 60 millioner kroner, sier Lahnstein.

Men, som vanlig er når et kulturbudsjett legges fram, så er det ikke alle som gleder seg:

- Vi har store vanskeligheter med å få gjennomslag for at kunst skal prioriteres. Vi står i fare for å bli oppfattet som en oljerik cowboynasjon hvis vi ikke styrker den profesjonelle kulturen, sier Ellen Horn, sjef ved Nationaltheatret.

For i Lahnsteins budsjettøkning er ikke operaen og de store teatrene - med unntak av Trøndelag Teater - tilgodesett med mer penger enn de fikk av Birkeland.

- Jeg er glad

Og det var ikke mer enn de fikk året før, justert for pris- og lønnsvekst.

Den nye kulturministeren prioriterer heller lokale og regionale kulturbygg, Rikspolitisk Historisk Senter på Eidsvoll, Kulturbåten Innvik, Norsk Industriarbeidermuseum på Rjukan, Stiklestad Nasjonale Kultursenter, symfoniorkestrene i Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø samt musikkfestivaler landet over.

- Ja, dette utgjør den sterkeste profilen i forslaget, og det er jeg glad for. Men jeg ser ingen motsetning mellom lokal og regional satsing, sier Lahnstein.

Gjennomgang

Lahnstein vil, som sin forgjenger, se nærmere på ressursbruken ved de store scenekunst-institusjonene, før hun eventuelt øker pengestrømmen:
- Det er nødvendig å gjennomgå scenekunsten i bred forstand. Så store områder må man se nytt på, sier Lahnstein.

Styret i Norsk Teater- og Orkesterforening, som diskuterte kulturbudsjettet i går, mener det er mangel på penger og ikke utredninger som er problemet.

- Det er makta som rår. Hvis de absolutt skal utrede mer, så må vi bli med. Men hvis de tror det finnes hemmelige beløp skjult i teatergravene, da tar de feil, sier styreformann Leif Arne Heløe.

Hele Norges coronakart