NYE FJES:  Dette er høstens forfatterdebutanter. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
NYE FJES: Dette er høstens forfatterdebutanter. Foto: Lars Eivind Bones/DagbladetVis mer

Laika, mord og dikt om savn

Dette er forfatterdebutanene som skal pirre leselysten din i høst.

||| 1. Sindre Ekrheim (43)
«Sjøen hugsar ingen barndom» (Det Norske Samlaget):
Skriver bokanmeldelser for Bergens Tidene og jobber i helsesektoren.
- Boka mi inneholder naturobservasjoner, korte, uforutsigbare og konkrete bilder av ulike landskapstyper, planter, dyr og insekter. Boka starter i sjøen, treffer land og rører seg så over åker, skog, lysninger og marker.Mot et hus som er forlatt. Jeg har prøvd å skrive om noe annet enn mennesker.

2. Atle Berge (24)
«Muntergang» (Det Norske Samlaget):
Skal begynne å studere journalistikk.
- Boka mi handler om en versjon av Norge der Alvorets sikkerhetstjeneste (AST) kontrollerer at alle tar seg selv alvorlig. Hovedpersonen Pål får problemer med sikkerhetstjenesten når han mister venner, hus og jobb uten at det går utover det gode humøret hans. Boka er også en kjærlighetshistorie; det er forholdet til narkomane Katrine som forårsaker elendigheten, og kanskje også hun som er årsaken til det gode humøret. Jeg liker forfatterne Richard Brautigan, George Perec og Boris Vian fordi de er litterære regelbrytere. Noe jeg har prøvd å leve opp til med boka mi.

3. Terje Bjørnanger (51)
«Den Tredje Søsteren» (Kagge):
Jobber som politiinspektør.
- Boka mi er en krim som handler om æresdrap og tvangsekteskap. Jeg følger en pakistansk familie fra problemene oppstår ved at jentene i familien ikke følger normen for ærbar oppførsel og helt til familien løser problemene på sin tragiske måte. Handlingen foregår både i Pakistan og Norge. Jeg har jobbet med såkalt æresrelatert vold i mange år, i UDI, med saker som gjelder trusler, frihetsberøvelse, kontroll tvangsekteskap og trusler om drap. Selv liker jeg å lese Jo Nesbøs bøker.

4. Ragnhild Kolden (54)
«I krig og kjærleik» (Det Norske Samlaget):
Er fra Bøverdalen i Lom, og jobber som avdelingsleder på Akademika, Universitetsbokhandelen på Blindern.
- Boka mi handler om ondskap og svik, og hvor vanskelig det er å få øye på det onde uten etterpåklokskapen til å hjelpe seg. Handlingen foregår under krigen, og vi møter et ungt og ureflektert par som havner på feil side. Jeg har vært interessert i krigshistorie siden jeg var tretten år, og har lest masse dokumentarstoff, men det er faktisk ikke ofte man finner norsk skjønnlitteratur om krigstiden, og særlig ikke om dem som havnet på fiendens side.

5. Dan Aleksander Andersen (28)
«Evighetsarbeid» (Aschehoug):
Jobber som forlagsredaktør i Cappelen Damm.
- Boka mi er ei diktsamling med om lag 45 dikt. De er basert på de greske lidelseshistorier og sier alle noe om ulike aspekter ved menneskelige relasjoner, og da særlig kjærlighetsforhold. Jeg blir inspirert av å lese verk fra den greske og romerske antikken, og barokk litteratur.

6. Eystein Hanssen (45)
«De ingen savner» (Vigmostad og Bjørke):
Leder for en teknologibedrift. Har tidligere jobbet med tv og film.
- Boka mi er en politikrim, med en litt annereldes type politikvinne og heltinne. Hovedpersonen er halvt norsk og halvt thai, hun er buddhist light og har svart belte i karate. Her står hun ovenfor en drapssak med forgreninger til barneprostitusjon og trafficking. Jeg er selv veldig glad i bøkene til amerikanske Michael Connelly. Han har en fantastisk evne til å skape suggererende universer.

7. Ingvild Holvik (33)
«Lykkefeltet» (Det Norske Samlaget):
Jobber som konsulent i Norsk Forfattersentrum.
- Boka mi er en historie om to søstre. Den ene studerer psykologi, men må reise hjem midt i eksamenstida for å passe på storesøsteren fordi psykologpappaen er redd for at hun skal gjøre seg noe mens han er på jobb. Boka handler mye om den krisen som kan oppstå når man er i tjueårene og skal starte noe nytt. De gamle relasjonene blir ikke de samme lengre, og det oppstår en slags melankoli.

8. Nina Lykke (45)
«Orgien, og andre fortellinger» (Oktober):
Jobber som grafisk designer.
- Boka mi er en novellesamling der fellesnevneren er situasjoner som utvikler seg. Her møter vi en slags oppveksthistorie, en bytur, en parmiddag , fraskilte middelaldrende mennesker, en hyttetur og så videre. Boka handler mye om forståelse, å oppfatte og bli oppfattet. Det er ikke en feelgood-bok, men jeg tror den er ganske morsom allikevel. Jeg liker godt den amerikanske forfatter en Alice Munro, fordi jeg synes hun skriver med en dybde som gir reell innsikt i skjebne og sinn.

9. Mala Naveen (33)
«Desiland» (Aschehoug):
Jobber som kulturjournalist i Aftenposten.
- Boka mi er historien om en norsk-indisk familie, men også om India og Norge. Den handler om fire rebeller som tar et oppgjør med de forventningene de møter. Jeg har hatt boka i meg siden jeg var tretten år, og en av de fire karakterene har fulgt meg helt siden da. Selv er jeg glad i Alice Munros litteratur. Det er over min fatteevne at noe kan skildre mennesker så godt som det hun gjør.

10. Asle Skredderberget (38)
«Metallmyk» (Gyldendal):
Jobber som informasjonsdirektør i Yara og har en fortid som økonomijournalist.
- Boka mi handler om en økokrimetterforsker som bistår politiet i etterforskningen av drapet på en aksjeanalytiker. Den handler om norsk finansbransje, norsk våpeneksportindustri, penger, makt, dobbelmoral og medskyldige. Jeg synes Karl Ove Knausgårds debutbok «Ute av verden» var helt unik og liker den godt, uavhengig av «Min Kamp».

11. Paal Bjelke Andersen (44)
«Dugnad» (Flamme):
Jobber blant annet som redaktør for Nypoesi.net og i forlaget Attåt.
- I boka mi dokumenterer og bearbeider jeg allerede eksisterende materiale, som de norske statsministrenes nyttårstaler, billedtekstene fra Aftenpostens reportasjer fra Afghanistan og Dag Solstads roman Arild Asnes 1970. Man kan godt kalle det en bok med konseptuell eller arkivistisk litteratur, men like gjerne en bok hvor poesisjangeren brukes som et verktøy til å belyse og kommentere eksempler på norsk språkbruk, og dermed det norske blikket på verden. Jeg leser selv mye amerikansk og svensk poesi.

12. Terje Tørrisplass (53)
«Eg bygger ikkje byar» (Det Norske Samlaget):
Jobber som skogsarbeider.
- Boka mi er ei diktsamling som er ganske tematisk bred. Allikevel er det noen gjennomgående tråder, som dikt om de som strever med å finne sin plass i verden. Dessuten er savn en gjennomgående tråd. Det var Hans Børli som brakte meg inn i lyrikken, men jeg har hatt en stor trang til å skrive dikt fra jeg var liten av. Boka er bygd opp av enkeltdikt som er satt sammen.

13. Line Merethe Nyborg (40) 
«Bare mamma som er Gud» (Cappelen Damm):
Jobber som art director.
—Boka mi handler om Elin som er 11 år gammel. Hun vokser opp i ei lita bygd i Nord-Norge, mye likt min egen oppvekst. Hun vokser opp mellom foreldre som ikke har det bra med seg selv eller hverandre. Den handler om å være redd, om å vokse opp på kanten til en katastrofe og lære seg å balansere. Jeg blir inspirert av å lese forfattere som Proust, og jeg blir inspirert av leken skriving.

14. Berit Rødstøl (31)
«Himmelreisande» (Det Norske Samlaget):
Jobber som kommunikasjonskonsulent i Den Norske Turistforening.
- Boka mi er et rått portrett av samfunnet under Khrusjtsjov, med oppskytingen av Laika som bakteppe. Det er en slags litterær fantasi og hovedpersonene er en femten år gammel gutt og en professor. Jeg har alltid vært veldig fascinert av Sovjetunionen, og dette er noe jeg har hatt lyst til å skrive om lenge. Jeg liker veldig godt boka «Thomas F's siste nedtegnelser til almenheten» av Kjell Askildsen i tillegg til Ragnar Hovlands og Haruki Murakamis bøker.  

15. Benedicte Meyer Kroneberg (38)
«Ingen skal høre hvor stille det er» (Cappelen Damm):
Jobber som lærer på ungdomsskole.
- Boka mi handler om en familie. Vi møter hovedpersonen både som barn og voksen og opplever hennes forhold til foreldrene. Mye av handlingen går på kommunikasjon og språk i familien. Jeg leser selv mye forskjellig men synes Per Petterson er fantastisk. Han har et utrolig godt blikk og språklig er bøkene hans nydelige.

16. Karine Nyborg (48)
«Ikke rart det kommer kråker» (Aschehoug):
Jobber som professor i økonomi ved Universitetet i Oslo.
- Boka mi er en samling av elleve noveller med forskjellige handlinger. Felles for en del av dem er at de handler om folk som er engstelige for å komme nær andre, men som allikevel ikke klarer å holde seg unna. Jeg har alltid skrevet, det er det jeg gjør, og inspirasjon får jeg blant andre fra Alice Munro, Marguerite Duras og Joseph Conrad.

Dette er ikke en fullstending liste over høstens debutanter.

Andre debutanter i år er Bjørn Olav Nordahl med «Nesten tilstede» (Gyldendal), Kristin Sørsdal med «Makabre Bikkjer» (Det Norske Samlag), Aina Basso med «Fange 59. Taterpige.» (Det Norske Samlag), Jo Sannem med «Triste Utopia» (Cappelen Damm), Elisabeth Yndestad med «Forvillelsen» (Cappelen Damm), Eivind Riise Hauge med «Victor Tukmakovs siste vinter»(Vigmostad og Bjørke) og Line Berg med «Slik skjer det ikke» (Kolon).