Laks og kreditt

Bård Tufte Johansen mistet storlaksen i Altaelva, men han og Lars Lenth klarte å fortelle oss hva laksefiske er. Det er en drøm, også når den ikke blir virkelighet. For fiskeren som vet at storlaksen står der i kulpen. Som den gjør i Altaelva, selv om det altså er blitt færre av dem også der. De to NRK-fiskerne måtte nøye seg med smålaks og sjøørret, men de halte i alle fall programmet i land. Med åpenbar fiskeglede og mye humor. Og litt uhøytidelig historie om Alta-saken.

Jeg har tidligere irritert meg over begge to når de jublet for høyt over fisk på kroken. De fiskerne jeg omgås ber bare en stille bønn når storfisken hogger. Selv om Vårherre ikke har så mye tillit til sportsfiskere som banner så barken går av trærne når de mister en. Men Bård og Lars henvender seg nok til litt yngre seere.

Virkeligheten

Og jeg følte faktisk med Bård da han mistet storfisken og bare kastet stanga oppgitt i elva. Det ga programmet en nærhet til virkeligheten. For gjennom åra har vi sett litt for mange velredigerte fiskeprogrammer med lykkelig slutt. Bård og Lars jukset ikke, og i gårsdagens program slapp vi også å se fisken bli sluppet ut igjen. Å drive sportfiske og slippe fisken tilbake i vannet er jo som å drive elgjakt med daktarigevær.

Capella

«Forbrukerinspektørene» overrasket med testing av vinskribenter. Og blindtesten viste at Capella til 60 spenn faktisk er omtrent så god som vinjournalistene i Akersgata har fastslått. Selv om nettopp de journalistene ikke ville stille opp i tv-test. Men det er selvfølgelig på sin plass å teste også forbrukerjournalister med så mye «makt» som vinekspertene. Problemet med «FBI» er at programmet lett blir moralistisk. Innslaget om kjøpekort var ensidig rettet mot at kortselskapene gir kreditt til folk som kanskje ikke kan betjene den. De forsøkte å refse kortselskapet, men hevet indirekte pekefingeren mot fattigfolk som låner over evne.

Det er nå engang slik at de som uten vanskelighet kan betjene dyre avbetalingslån ikke trenger dem. Nå snakket også Ingunn Kykjebø så fort at jeg knapt fikk med meg spørsmålene, men det hadde vel vært i idé å stille spørsmål ved en rente på 28 prosent. Der kunne man ha rettet en moralsk pekefinger mot kortselskapet, for renta er nok ofte et større problem enn lånebeløpet. Jeg tror heller ikke det er noe alminnelig krav blant folk flest at de skal sjekkes grundigere når de ber om avbetaling eller andre former for kreditt.