Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Tromsø forlanger lukkede oppdrettsanlegg:

Lakselobbyen går ut i krigen

Hver gang oppdrettsnæringen får kritikk for sine miljøproblemer, velger den å gå i krigen, ikke i seg selv.

LAKSEHODER: Dette råstoffet selges videre til land i Asia der de brukes i supper og til kraft. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
LAKSEHODER: Dette råstoffet selges videre til land i Asia der de brukes i supper og til kraft. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunestyret i Tromsø har besluttet å begrense lakseoppdrett i kommunen til lukkede anlegg. Det har ført til en storm av reaksjoner fra de ulike delene av lakselobbyen. Jurister er engasjert for å trekke i tvil vedtakets lovlighet og bransjens talspersoner sier det er næringsfiendtlig og teknologisk umulig. Fiskeriminister Harald T. Nesvik, som selv har bakgrunn i næringen, synes vedtaket er «veldig trist» fordi det sender et dårlig signal til en av landets viktigste og fremvoksende næringer. Som de fleste av sine forgjengere opptrer Nesvik mer som PR-figur for laksenæringen enn som politiker med ansvar både for fiskeri, oppdrett og miljø.

Det gjenstår å se om Tromsø klarer å iverksette vedtaket om lukkede anlegg i oppdrettsnæringen. Men kommunestyrets flertall er ikke så alene som laksemakta gjerne vil ha det til. Flere kommuner forsøker nå å begrense antall oppdrettsenheter og stiller nye krav om miljøvennlig drift. Vedtaket i Tromsø kan lett få en langt større betydning enn hva kritikerne håper på. Langs hele kysten fra russergrensa til Agder er det økende skepsis til den måten næringen drives på.

Grunnene til det er åpenbare: Laksenæringen påfører miljøet stor skade og har ikke kontroll på utviklingen. Listen over problemer er lang: Overføring av parasitter (lus), bakterier og virus til villfisk, genetisk forurensning av villaks, enorme utslipp av næringsstoffer og avføring, effekter av legemidler og kjemikalier på andre arter (bl.a. skalldyr), utslipp av store mengder kobber, elendig dyrevelferd, rømning osv. Enkelte terskelfjorder er allerede nede for telling pga av næringens cocktail av skadelige stoffer og organismer. Lukkede anlegg er en metode som har potensial til å løse flere av disse problemene, og er allerede utprøvd både i Norge og andre land.

Hver gang oppdrettsnæringen får kritikk for sine miljøproblemer, velger den å gå i krigen, ikke i seg selv. Næringen vil som hovedregel ha så lave miljøstandarder som mulig, og har fått de fleste politikerne med på ferden. Denne alliansen står i veien for en raskere og mer omgripende omlegging til mer miljøvennlige metoder. Det er et høyt spill. Skal oppdrett ha en framtid må produsentene levere varer med en miljøstandard som det internasjonale markedet forlanger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!