KOMMENTARER

Skattelistene:

Laksemilliardæren er 24 år, men det er andre biologiske utfordringer som bør bekymre

Lakseformuene vokser, men næringen har møtt taket.

VEKST: Laks i mære på SalMar på Frøya i Trøndelag. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
VEKST: Laks i mære på SalMar på Frøya i Trøndelag. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det høres ut som eldgamle penger. Den 24 år gamle Gustav Magnar Witzøe som i dag troner øverst på formuestoppen på skattelistene, har et navn som klinger like fornemt som en Treschow eller Løvenskiold. Men faren, Gustav Witzøe (senior), var bilmekaniker i Oslo før han kjøpte opp et konkursbo med én laksekonsesjon på Frøya i Sør-Trøndelag i 1991.

Med det som grunnlag har han bygget opp en av landets største sjømatbedrifter, Salmar, og er selv på 11. plass i bladet Kapitals årlige beregning av landets rikeste personer.

Frøya er blitt sentrum for det norske oppdrettseldoradoet, en vekstnæring som har sørget for enorme inntekter langs kysten og skapt både arbeidsplasser og nye nessekonger med store formuer som i dag viser seg for den som tør å søke.

Det meste ligger nå godt til rette for gode tider i Frøya. Også navnet. Frøy er guden for god høst og velstand, søstera Frøya er kjærlighetsgudinnen som har makt over vekst i naturen. Oppdrettsnæringen tar opp i seg begge deler.

Da Frøya skulle lage kommunebudsjett i fjor, fikk de en utfordring. Et «luksus-problem», som en lokalpolitiker uttrykte det. På grunn av ekstra skatteinntekter måtte rådmannen fordele ti ekstra millioner på gode formål.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.