DÅRLIG UTSIKT: Administrerende direktør Geir Ove Ystmark i bransjeorganisasjonen Sjømat Norge sier til NTB: «Jeg ser ikke noen objektiv grunn til at laksenæringens bruk av sjøvann skal beskattes på enn annen måte enn en eiendom med utsikt». Foto: NTB Scanpix
DÅRLIG UTSIKT: Administrerende direktør Geir Ove Ystmark i bransjeorganisasjonen Sjømat Norge sier til NTB: «Jeg ser ikke noen objektiv grunn til at laksenæringens bruk av sjøvann skal beskattes på enn annen måte enn en eiendom med utsikt». Foto: NTB Scanpix Vis mer

LEDER

Lakseoppdretterne bør akseptere at de må betale for bruken av naturressursene

Noen forsvarer sine økonomiske privilegier med nebb og klør. Lakseoppdretterne er ikke tjent med å havne i denne gruppa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Ingen næringer liker nye skatter. Heller ikke skatter som er godt begrunnet. Derfor er det ingen overraskelse at oppdretterne rykker ut mot forslaget om å innføre en skatt på laksenæringens bruk av fjorder og havområder. Forslaget går ut på å ta betalt for bruk av fellesskapets naturressurser, altså en grunnrentebeskatning som vi kjenner fra kraftindustrien og olje og gass. Profittnivået i lakseoppdrett har i flere år vært eksepsjonelt høyt.

Dette forslaget liker administrerende direktør Geir Ove Ystmark i bransjeorganisasjonen Sjømat Norge svært dårlig. Og han begynner å få dårlig tid. Ifølge NTB vil minst tre av de fire regjeringspartiene debattere en slik skatt på sine landsmøter denne våren, og regjeringen er i gang med en utredning. Ystmark møter dette med et forsvar for livet som laksemilliardær. Til NTB uttaler han at «vi må tåle at det er noen milliardærer også utenfor Bygdøy».

Sjømat-direktøren sier mange næringer har høy avkastning uten at de har noen særskatt. Det er her det virkelig tar av. Ystmark uttaler: «Jeg ser ikke noen objektiv grunn til at laksenæringens bruk av sjøvann skal beskattes på enn annen måte enn en eiendom med utsikt».

Oppdrett av laks og ørret er Norges største eksportnæring etter olje og gass. Næringens økonomiske vilkår er derfor et viktig spørsmål, men ikke det eneste som har krav på oppmerksomhet. Lakseoppdrett er også en virksomhet som forurenser i flere dimensjoner. Det skjer blant annet ved store utslipp av kloakk og spillfor, utslipp av skadelige kjemikalier, spredning av fiskesykdommer og genetisk forurensning av den verdifulle villaksen. Oppdrett har store og uløste problemer når det gjelder lakselus og dyrevelferd.

Kystbefolkningen, og særlig fiskerne, har i økende grad opplevd hvilke problemer laksenæringens «bruk av sjøvann» medfører. At en fremtredende talsmann for næringen avfeier dette på enkleste måte, er talende for viljen til å skape en næring som er bærekraftig og derfor fremtidsrettet. Dette handler heller ikke om å beskytte Norges utkantmilliardærer. Vi har ingenting imot milliardærer, men det er forskjell på dem også. Noen ser de verdiene som finnes i fellesskapet, og aksepterer skattenivået. Andre gir også bort store beløp til viktige formål. Og så har vi dem som med nebb og klør forsvarer sine økonomiske privilegier. Lakseoppdretterne er ikke tjent med å havne i denne gruppa, og bør akseptere at de må betale for bruken av naturressursene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer