LEDER

Lakseoppdretterne bør akseptere at de må betale for bruken av naturressursene

Noen forsvarer sine økonomiske privilegier med nebb og klør. Lakseoppdretterne er ikke tjent med å havne i denne gruppa.

DÅRLIG UTSIKT: Administrerende direktør Geir Ove Ystmark i bransjeorganisasjonen Sjømat Norge sier til NTB: «Jeg ser ikke noen objektiv grunn til at laksenæringens bruk av sjøvann skal beskattes på enn annen måte enn en eiendom med utsikt». Foto: NTB Scanpix
DÅRLIG UTSIKT: Administrerende direktør Geir Ove Ystmark i bransjeorganisasjonen Sjømat Norge sier til NTB: «Jeg ser ikke noen objektiv grunn til at laksenæringens bruk av sjøvann skal beskattes på enn annen måte enn en eiendom med utsikt». Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Ingen næringer liker nye skatter. Heller ikke skatter som er godt begrunnet. Derfor er det ingen overraskelse at oppdretterne rykker ut mot forslaget om å innføre en skatt på laksenæringens bruk av fjorder og havområder. Forslaget går ut på å ta betalt for bruk av fellesskapets naturressurser, altså en grunnrentebeskatning som vi kjenner fra kraftindustrien og olje og gass. Profittnivået i lakseoppdrett har i flere år vært eksepsjonelt høyt.

Dette forslaget liker administrerende direktør Geir Ove Ystmark i bransjeorganisasjonen Sjømat Norge svært dårlig. Og han begynner å få dårlig tid. Ifølge NTB vil minst tre av de fire regjeringspartiene debattere en slik skatt på sine landsmøter denne våren, og regjeringen er i gang med en utredning. Ystmark møter dette med et forsvar for livet som laksemilliardær. Til NTB uttaler han at «vi må tåle at det er noen milliardærer også utenfor Bygdøy».

Sjømat-direktøren sier mange næringer har høy avkastning uten at de har noen særskatt. Det er her det virkelig tar av. Ystmark uttaler: «Jeg ser ikke noen objektiv grunn til at laksenæringens bruk av sjøvann skal beskattes på enn annen måte enn en eiendom med utsikt».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer