Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lambda-alternativer diskuteres nå

Men nekter å si noe om Lambda.

TILBAKE PÅ BANEN? Munch-alternativene på Tullinløkka og Tøyen er verken billigere eller raskere å realisere enn Lambda-museet. Snarere tvert i mot. Dermed kan Lambda raskt komme på bordet igjen. Foto: Herreros Arquitectos
TILBAKE PÅ BANEN? Munch-alternativene på Tullinløkka og Tøyen er verken billigere eller raskere å realisere enn Lambda-museet. Snarere tvert i mot. Dermed kan Lambda raskt komme på bordet igjen. Foto: Herreros Arquitectos Vis mer

(Dagbladet): I dag legger konsulentselskapet OPAK og Kulturbyggene i Bjørvika fram sin rapport om et framtidig Munch-museum.

Dagbladet er tilstede på presekonferansen, og oppdaterer saken fortløpende.

Rapporten fikk i oppdrag av Oslo kommune å vurdere to alternativer på Tullinløkka/Nasjonalgalleriet, og tre alternativer på Tøyen.

Dagbladet kunne i går kveld presentere innholdet i rapporten. Hovedkonklusjonene er som følger:

• Det beste alternativet på Tøyen er å rive hele bygningsmassen og bygge nytt. Det vil koste over 1,7 milliarder kroner, og vil først stå ferdig sommeren 2022. Rapporten poengterer også at kunsten da vil være borte fra museet i fem år.

- Dette alternativet berører heller ikke friareal, poengterer Gunnar A Leganger, direktør i Kulturbyggene i Bjørvika, under pressekonferansen.

Ruter har også levert et grovt anslag på at det vil koste om lag 40 millioner kroner å bygge ut t-banestasjonen på Tøyen.

• Det beste alternativet på Tullinløkka innebærer å rehabilitere Nasjonalgalleriet, samt bygge et nybygg på Tullinløkka. Det vil koste over 1,6 milliarder kroner, og vil først stå ferdig ved utgangen av 2022. Rapporten presiserer at denne løsningen forutsetter at Nasjonalmuseet flytter ut av bygningen.

- For dette alternativet vil det bygges en kulvert slik at man kan gå mellom den eksisterende bygningen og den nye bygningen, forteller Leganger.

Det framgår av rapportene at netto bruksarealet for alternativene på Tullinløkka vil være på kun 8.900 kvadratmeter.
Til sammenlikning har alternativene på Tøyen og Tullinløkka et areal på 12.300 kvadratmeter.

Byråd Hallstein Bjercke åpnet pressekonferansen med å si at rapportene nå skal kvalitetssikres.

- Disse rapportene virker solide. De skal nå gjennomgås grundig og tallene skal kvalitetssikres. Samlet skal det bidra til at vi kan legge fram en sak for bystyret seinerer i høst, slik at de kan fatte en avgjørelse om å realiserere et nytt Munch-museum, sier Bjercke.

Les rapportene her.

Konklusjonene i rapporten forteller at ingen av alternativene som OPAK har vurdert kan konkurrere med Lambda på tid. Ei heller på pris.

Det vil koste omlag 1,647 milliarder kroner å realisere Lambda-museet, og det vil anslagsvis ta tre år å bygge museet som er tegnet av Herreros Arquitectos.

Men Lambda ønsker Kulturbyggene i Bjørvika ikke å si noe om i dag.

- Vi kommer ikke til å si noe om Lambda i denne sammenheng, sier Leganger.

- Må handle Dagbladet skrev i forrige uke at verken Høyre eller Krf hadde noen tro på at OPAKs rapport ville endre deres syn på at Lambda er det beste alternativet.

- Hvis man ikke vil risikere ytterligere forsinkelser, tror jeg at vi nå må handle og gå for Lambda, sa Erik Lunde, bystyrerepresentant for KrF, da.

Med konklusjonene i den nye rapporten på plass, kan Lambda raskt bli en aktuell kandidat igjen.

Munch-museets direktør Stein Henrichsen ønsker ikke å kommentere saken, og viser til at det nå er opp til politikerne. Men én ting er han klar på:

- Det å få et vedtak på et nytt museum er det viktigste for oss. Vi er svært opptatt av tidsperspektivet, og at vi får et museumsbygg raskest mulig. Det kjedeligste utfallet vil være at det ikke blir flertall for noe, sier Henrichsen til Dagbladet.

Mistet flertall Lambda så i lang tid ut til å bli realisert, men 14. desember i fjor forsvant flertallet. Da stemte Oslo bystyre nei til forslaget, og ba om utredningen som presenteres i dag.

Frp ville ikke gå med på et bygg som kostet mer enn én milliard, og ville rette blikket mot Tullinløkka. Arbeiderpartiet ønsker på sin side at Munch-museet skal ligge på Tøyen.

Nå ligger det an til en ny drakamp i Oslo bystyre.

Miljøpartiet de grønne ligger i vippeposisjon, og har tidligere varslet at de kan vurdere å snu og støtte Lambda. Nå ønsker partiets førstekandidat Harald Nissen at Høyre og Arbeiderpartiet finner sammen.

- Det vi ønsker er å realisere et Munch-museum. Vi oppfordrer Arbeiderpartiet og Høyre til å ta noen alvorsrunder sammen slik at vi får et bredt flertall. Ser man på den lengre historien er det de som har bidratt til at vi har flyttet fram og tilbake, sier Nissen til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media