BILLIGST?: Ifølge en ny rapport er Lambda det billigste av de fire aktuelle Munch-alternativene, med en kostnadsramme på 1,6 milliarder kroner.
BILLIGST?: Ifølge en ny rapport er Lambda det billigste av de fire aktuelle Munch-alternativene, med en kostnadsramme på 1,6 milliarder kroner.Vis mer

- Lambda blir billigst

Men Carl I. Hagen latterliggjør ny Munch-rapport.

(Dagbladet): Bare få dager før Lambdas framtid trolig blir skrinlagt i Oslo bystyre, har Kulturbyggene i Bjørvika bestilt et prisoverslag over de fire alternativene for Munch-samlinga.

Dette kommer i kjølevannet av en svært rotete politisk prosess, og kritiske utspill fra Norges kunstelite som støtter Lambda.

Det er selskapet Advansia, som i utgangspunktet ble hyret inn av Oslo kommune til å lede utbyggingen av Munch-museet og Deichmanske bibliotek i Bjørvika, som på få dager har utarbeidet rapporten. Det var NRK som først fortalte om Advansias oppdrag.

Nasjonalgalleriet dyrest Fra billigst til dyrest har beregningene resultert i de følgende totalsummene. Advansia presiserer at prisene kun er overslag:

1. Lambda i Bjørvika: 1647 mill. kr.
2. Nytt Munch-museum på Tøyen: 1812 mill. kr.
3. Rehabilitering av Tøyen samt nybygg: 1875 mill. kr.
4. Rehabilitering av Nasjonalgalleriet: 1848 mill. kr.

I tillegg kommer de tre alternativene til Lambda å måtte håndtere kostnader på henholdsvis 478, 616 og 715 millioner kroner på grunn av løpende utgifter ved utsettelse av bygging ut over 2015.

Lambda tidligst ferdig Et tredje interessant funn i rapporten er når byggene vil stå ferdigstilt. Mens Lambda vil kunne stå ferdig i 2015, vil et nybygg på Tøyen ikke være ferdig før i 2019, mens alternativ 3 og 4 ikke vil være ferdigstilt før i 2021.

• Les også: - Nytt Munch-museum på Tøyen vil ødelegge for lokalbefolkninga

Venstres kulturbyråd Hallstein Bjercke beskriver rapporten som «svært interessant».

DYRERE?: Et nytt Munch-museum på Tøyen, både med og uten rehabilitering av det eksisterende bygget, annslås å bli dyrere enn Lambda. Foto: Morten Holm / Scanpix
DYRERE?: Et nytt Munch-museum på Tøyen, både med og uten rehabilitering av det eksisterende bygget, annslås å bli dyrere enn Lambda. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer

- Byrådet vil gjennomføre sine egne utredninger, i tråd med bestillingen fra bystyret, helt uavhengig av denne rapporten som jeg har fått forelagt av Kulturbyggene i Bjørvika. Men rapporten er selvsagt svært interessant, og vi vil gå grundig gjennom den, sier Bjercke i forbindelse med rapporten.

Parallelt med at Oslos politikere krangler om lokalisering, opplever Centre Pompidou i Paris, en av Europas viktigste museer for moderne kunst, en eventyrlig suksess med sin Munch-utstilling.

- Uinteressant rapport Carl I. Hagen ledet snuoperasjonen mot Lambda, og har brukt økonomi som et argument for å skrinlegge prosjektet. Han er kritisk til denne rapporten.

- Det er klart at Advansia, som har et stort oppdrag med å bygge Lambda, hevder at konkurrenten er dyrere. Dette er en rapport totalt uten interesse, sier Hagen.

Hagen tillegger heller ikke mye vekt til Snøhetta-arkitekt Kjetil Trædal Thorsens uttalelse om at restaurering av et verna bygg vil bli langt dyrere enn et nybygg:

- Folk mener det ene og det andre. Vi vil ha en nøytral utredning. Så vidt meg bekjent henger det malerier på Nasjonalgalleriet i dag.

- Dette er vel i et bygg som eksperter mener er meget uegnet for å oppbevare kunst?

- Jeg har ikke hørt kritikk fra de besøkende, svarer Hagen.

- Lambda dyrest Han mener deres mening er vel så relevant som kvalifiserte eksperter.

DYREST?: Ifølge rapporten er restaurering av Nasjonalgalleriet det dyreste alternativet.
Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
DYREST?: Ifølge rapporten er restaurering av Nasjonalgalleriet det dyreste alternativet. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

- Vi skal høre på dem som har ambisjoner om perfekte løsninger, men jeg er representant for de som betaler. Noen må sette ned foten på vegne av dem.

Carl I. Hagen hevder også at Lambda uansett vil bli det dyreste alternativet på grunn av et søksmål fra Oslo S Utvikling.

- De har varslet et søksmål på en milliard kroner hvis Lambda opprettes på grunn av tapte inntekter for 350 leiligheter, sier Hagen.