Lambda blir realisert

Høyre, Venstre, KrF og SV er kommet til enighet.

(Dagbladet:) Et flertall i Oslo bystyre bestående av Høyre, Venstre, KrF og SV er enige om lokalisering av nytt Munch-museum, melder NTB.

Kilder tett på prosessen bekrefter overfor Dagbladet at byrådspartiene Høyre Krf og Venstre har gått sammen med SV og blitt enige om Lambda.

Dermed er det flertall for bygget som ble nedstemt i desember 2011, fire år etter at museet vant arkitektkonkurransen.

Lovet statlige penger - Staten vil stille opp for Munch, sa Hadia Tajik til Dagbladet i mars, og lovet å bidra med en uviss mengde penger til et nytt Munch-museum.

Forhistorien var at kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) så seg nødt til å trygle kulturminsteren om statlig hjelp. Han hadde sendt en søknad til kulturdepartementet hvor han ba om økonomisk støtte og organiseringshjelp av både Munch-museet og det nye Deichmanske hovedbibliotek.

Tajik lovet penger, men stilte én betingelse: at Oslo kommune skulle bli enige med seg selv, og sende inn en søknad med flertall i bystyret.

Det er dét flertallet Høyre, Venstre, KrF og SV nå har fått i stand.

Konfliktfylt historie Historien om uenigheten rundt lokaliseringen av Munch-museet, er lang som et vondt år.

BYGGER LAMBDA: Marianne Borgen fra SV taler under pressekonferansen i bystyret. Foto: Merete Skogrand
BYGGER LAMBDA: Marianne Borgen fra SV taler under pressekonferansen i bystyret. Foto: Merete Skogrand Vis mer

Få kulturkonflikter har vært så fastløste som den om Munch-museet, og den har blitt beskrevet som en politisk skandale. Konflikten har gått på både lokalisering og organisering av museet.

Men nå har partiet som i sin tid satte en stopper for Lambda, SV, gjort den mulig, som del av en større avtale om Tøyen-området.

- Setter fotavtrykk - SV har med denne avtalen klart å sette fotavtrykk, og vi er veldig stolte, sier Marianne Borgen fra SV.

- SV er opptatt av at Tøyen-området får et løft. Lokaliseringen har vært svært krevende, det har lammet byutviklingen. SV har inngått en historisk avtale, som vil styrke bo og omegn, sier Borgen.

Tøyen skal utvikles En del av avtalen er et områdeprogram for Tøyen på fem år, hvor blant annet t-banestasjonen og Tøyen-senteret skal oppgraderes.

Områdetprogrammet legger mange og ambisiøse planer for Tøyen. Flertallet planlegger å bygge et stort kommunalt badeland, de utreder muligheten for å flytte Teknisk museum, og de vil flytte kommunale boliger ut av bydelen.

Dessuten er det snakk om å lage en grønn lunge i Tøyenparken, muligens med et grønt lokk over Finnmarksgata.

Det siste lover godt for den nye Øyafestivalen i området.

Tror på mirakler - Vi i KrF er ikke fremmed for mirakler. Det så lenge ut som at et mirakel skulle være eneste løsning. Dette er politikk på sitt aller, aller beste, sier KrFs gruppeleder Erik Lunde, som takker Marianne Borgen for SVs «konstruktive» rolle.

- Det har vært en veldig krevende prosess. Det vi har kommet fram til vil prege Oslo, sier byrådsleder Stian Berger Røssland.