Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

-«Lambda» er et energisluk

Ap-politiker Andreas Halse og Bellona mener forslaget til det nye Munch-/Stenersenmuseet ikke kan oppfylle mijø-kravene i Bjørvika.

FÅR MILJØKRITIKK:  I dag vedtar Oslo bystyret at Lambda skal realiseres. Det møter massiv miljø-kritikk. Foto: Herreros Arquitectos.
FÅR MILJØKRITIKK: I dag vedtar Oslo bystyret at Lambda skal realiseres. Det møter massiv miljø-kritikk. Foto: Herreros Arquitectos. Vis mer

I dag er det ventet at Oslo bystyre vedtar Herroros Arquitectos forslag «Lambda» som nytt Munch-/Stenersenmuseum. Det møter massiv miljøkritikk.

- Alle er kritiske til miljøvennligheten til dette bygget. Bjørvika har som mål å bli ledende innenfor bærekraftig byutvikling i Europa. Da kan man ikke bygge «Lambda», sier Andreas Halse som sitter kultur- og utdanningskomiteen i Oslo bystyre.

Halse jobber også med utviklingen av energipassive boliger, og mener glassmuseet er alt annet enn miljøvennlig.

- Bygningen er et energisluk med dårlige miljøegenskaper. Det er et glasshus, noe som fører til stort energibruk til isolering om vinteren og ventilasjon om sommeren, sier Halse.

- Kan ikke tillate
Han får støtte av leder på energi- og klimaavdelingen i Bellona, Ane Brunvold.

- Bystyret må ikke finne på å tillate byggingen av et bygg som ikke har hatt energi og miljø som hovedprinsipp fra dag én. Hvis de ikke tenker på dette nå vil det bli langt dyrere og vanskeligere å oppfylle miljøkravene.

Andreas Halse peker også på at Eiendoms- og byutviklingsetaten i Oslo har uttalt seg tvilende til om bygget vil bidra til å nå Oslo kommunes mål med å redusere CO2-utslippene med 50%.

Tror på miljøprofil
Kulturbyråd Torger Ødegaard (H) avfeier kritikken.

- Dette bunner i at Arbeiderpartiet er imot hele prosjektet om å flytte Munchmuseet. Jeg aksepterer ikke at det ikke skal være mulig innenfor «Lambda»s konsept å gjøre bygget miljøvennlig.

- Hvordan skal dere få til det?

- Det arbeidet begynner etter bystyrets vedtak onsdag kveld. Da skal vi gå i gang med arbeidet med reguleringsplan og bearbeidelsen av prosjektet.

- Ikke miljø som mål
Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med arkitektfirmaet bak «Lambda», Herreros Arquitectos, men de har tidligere sagt at de er åpne for justeringer.

- Vårt mål er imidlertid ikke å finne et minimalt nivå av energibruk, men å finne en balanse som er god både for byen og for brukerne av bygget, har firmaet uttalt til Arkitektnytt.
 
Oslo Arbeiderparti har nå fremmet forsalg om å utlyse en ny arkitektkonkurranse med en ny jury.Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

SLAKTER LAMBDA: Andreas Halse (Ap) mener forslaget til det nye Munch-/Stenersenmuseet strider imot Oslos miljø-målsetninger. Foto: Privat
SLAKTER LAMBDA: Andreas Halse (Ap) mener forslaget til det nye Munch-/Stenersenmuseet strider imot Oslos miljø-målsetninger. Foto: Privat Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling