D-DAG I dag avgjøres Lambdas skjebne i Oslo bystyre. Det kan føre til ramaskrik blant alle de fagmiljøene som har uttrykt sin støtte til prosjektet. Collage av Munchs Skrik og foto med Bjørvika i bakgrunnen, der Lambda er planlagt. Utført i forståelse med Munch-museet.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
D-DAG I dag avgjøres Lambdas skjebne i Oslo bystyre. Det kan føre til ramaskrik blant alle de fagmiljøene som har uttrykt sin støtte til prosjektet. Collage av Munchs Skrik og foto med Bjørvika i bakgrunnen, der Lambda er planlagt. Utført i forståelse med Munch-museet. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Lambda er ikke død

Et skjørt flertall gjør at nei til Lambda i dag ikke betyr slutten for Munch i Bjørvika. Høyre har ikke gitt opp håpet.

(Dagbladet): Etter årevis med politisk tautrekking om Munch-museets framtid, skal Oslo bystyre i dag stemme over Lambda-bygget. Politikerne vil klokka 12 vende tommelen opp eller ned til bygget som vant den utlyste arkitektkonkurransen i 2009.

En ringerunde Dagbladet gjennomførte i går tyder på at ingen av Frp's eller SVs representanter kommer til å snu i spørsmålet om Lambda. Det betyr høyst sannsynlig at bystyret i dag kommer til å stemme nei til prosjektet.

Skjørt flertall Dermed har bystyret tatt helomvending fra det som en gang var et flertall for Lambda. Frp og SV har snudd i saken, og nå står Høyre, Venstre og KrF igjen som Lambdas eneste støttespillere etter en kontroversiell politisk prosess.

I BJØRVIKA: I dag avgjøres det om Lambda i Bjørvika vil bli realisert. Alt tyder på at Oslo bystyre stemmer nei til prosjektet.
I BJØRVIKA: I dag avgjøres det om Lambda i Bjørvika vil bli realisert. Alt tyder på at Oslo bystyre stemmer nei til prosjektet. Vis mer

Men flertallet er hårfint. Nei-siden har kun to stemmer overvekt, noe som utgjør et svært sårbart flertall.

Dette gjør at Høyre på ingen måte har gitt opp håpet om å realisere Lambda i Bjørvika.

GIR IKKE OPP: Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) har kjempet hardt for Lambda, men vil i dag trolig lide et nederlag. Men det betyr ikke at han har gitt opp kampen om Lambda. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
GIR IKKE OPP: Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) har kjempet hardt for Lambda, men vil i dag trolig lide et nederlag. Men det betyr ikke at han har gitt opp kampen om Lambda. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Kilder Dagbladet har vært i kontakt med, forteller at det hersker usikkerhet om flertallet mot Lambda vil holde seg videre utover i prosessen. Spesielt siden det foreløpig ikke er flertall verken for Tøyen eller Nasjonalgalleriet.

Lever i troen Byrådsleder Stian Berger Røsland understreker at slik innstillingen til byrådet foreligger, forkastes Lambda. Men Lambda er ikke død, mener han.

- Det er lov å vedta Lambda på et senere tidspunkt. Det er vanskelig å spå det endelige utfallet i denne saken, det er jo partier som har snudd tidligere, sier han.

Flertallet kommer til å gå inn for en utredning av alternativene på Nasjonalgalleriet og Tøyen.

Byrådet har ikke tatt stilling til hvordan de skal utrede disse to mulighetene. Men uansett må de også utrede et tredje alternativ, mener Røsland.

STØTTER LAMBDA: Tidligere kulturminister Anne Enger. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
STØTTER LAMBDA: Tidligere kulturminister Anne Enger. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

- Vi må utrede hva som må gjøres med dagens Munch- og Stenersen-museer, gitt at det ikke blir noen nytt bygg med det første. Vi trenger å ha på plass hva som skal gjøres med dagens bygningsmasse. Det regner inn i magasinene på Tøyen, sier han.