Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Munchmuseet

- Lambda har preg av død

Odd Nerdrum støtter Frp-forslag om å selge Lambda.

FENGSEL: Den omstridte og mediesky kunstmaleren Odd Nerdrum sier i et sjelden intervju at han misliker det nye Munchmuseet og håper at Edvard Munchs bilder kunne fått en annen plassering. - I Nasjonalgalleriet eller ved siden av Vigelandsparken, er Nerdrums ønske. Kunstneren mener Lambda ser ut som et fengsel. Foto: Nina Hansen
FENGSEL: Den omstridte og mediesky kunstmaleren Odd Nerdrum sier i et sjelden intervju at han misliker det nye Munchmuseet og håper at Edvard Munchs bilder kunne fått en annen plassering. - I Nasjonalgalleriet eller ved siden av Vigelandsparken, er Nerdrums ønske. Kunstneren mener Lambda ser ut som et fengsel. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter mange års offentlig stillhet tar nå kunstneren Odd Nerdrum bladet fra munnen. Han kaster seg inn i debatten om det nye Munchmuseet, som han synes er en vederstyggelighet.

- Bygget har preg av død. Det er en slags Dracula-bygning som jeg synes er fjernt fra Munchs euforiske optimisme, sier Nerdrum til Dagbladet i en e-post.

Mener det er for høyt

I den siste tida har kritikerne av det nye Munchmuseet stått i kø og overgått hverandre i negative uttalelser om hva den store, mørke kolossen ved siden av Operaen ser ut som.

Odd Nerdrum, som vanligvis skyr offentlighet, har i e-poster til Dagbladet klare meninger om bygget.

- Lambda ser ikke ut som et Munch-museum. Det har altfor mange etasjer. Et en til tre etasjer høyt museum er sikkerhetsmessig det beste. Skummelt at bildene hans skal henge så høyt oppe i lufta, skriver Nerdrum.

BJØRVIKA: Fasaden på det nye Munchmuseet får flere til å se rødt. Men hvordan er det egentlig ut på innsida? Se videoen, og døm selv. Reporter: Mathilde Lea. Video: Malene Storrusten/Lars Eivind Bones. Klipp: Emilie Rydning Vis mer

- Et moderne fengsel

Den omstridte kunstmaleren mener forøvrig at Lambda skiller seg lite ut blant de andre kontorbygningene i Bjørvika. Han synes at det ikke bør huse kunst, men heller overlates til næringslivet

- Hvordan synes du Lambda tar seg ut i bybildet?

- Bygget ser ut som et moderne fengsel, svarer han, og utdyper videre:

- New World Order (uttrykk som brukes for å beskrive store totalitære endringer i maktbalansen, red.anm.) - mennesker liker nok slike bygninger som Lambda. Jeg liker det gamle Nasjonalgalleriet svært godt og det er akkurat passe for en enmannsproduksjon i stor skala, uttaler Nerdrum.

Skulle lyttet til Munch

På spørsmål om hvor han mener Munchs bilder burde vises, svarer han Nasjonalgalleriet eller i nærheten av Vigelandsparken, stedet der Munch uttalte at han ville ha det selv.

- Hvis vi ikke hadde vært utålmodige, kunne Munchs plan om museum ved siden av Vigeland vært aktuelt.

- Men siden Munch i sin tid ble lansert med en egen stor sal i regi direktør Jens Thiis, ville det være naturlig å ta utgangspunkt i Nasjonalgalleriet. La den store Munch-salen fortsatt være som den har vært og la resten av Oslo kommunes Munch-samling omkranse den, skriver Nerdrum.

Lambda - et skandalebygg

Carl I. Hagen melder at Oslo Frp foreslår at Oslo kommune selger Lambda-bygget til næringslivet. Hagen kaller Lambda for et «skandalebygg», og mener det passer bedre til formål som leiligheter, kontorer eller noe annet.

Odd Nerdrum er enig med Hagen om at Lambda er et skandalebygg, og støtter et salg.

- Hagens forslag er kanskje starten på en bedre behandling av Munch, som altfor ofte er blitt offer for politikk. Å selge «kontorbygget» og plassere Munch på Tullinløkka er ikke partipolitikk, men en håndsutstrekning til Edvard Munch, sier Nerdrum.

- Selg Lambda til næringslivet

Nerdrum og Hagen er enige om at noe må gjøres for å forhindre det de omtaler som «den kulturelle katastrofen» dersom Munchs bilder flytter inn i «et totalt uegnet bygg, gjennomsyret av løgn og skandale».

- Jeg setter stor pris på støtten fra Odd Nerdrum. Det er oppløftende å vite at jeg har en av Norges absolutt største malere i ryggen når det kommer til et så viktig kulturspørsmål, sier Hagen.

Carl I Hagen har hele tida vært imot Lambda, og forstår folks sinne mot bygget.

- Jeg tror de fleste ser at Lambda ikke blir det praktmuseet alle ble lovet. Da bør man utvise handlekraft og hindre at skandalen vokser. Selg Lambda til næringslivet, sier Frp-politikeren, og legger til:

- Lambda er en skandale bygget på falske premisser. Både arkitektene og Oslo-politikere fra Høyre, SV, Venstre og KrF har lurt befolkningen opp i stry, slik at vi ender opp med et bygg som er styggere og dyrere enn lovet.

- Det er ikke rart folk blir sinna. Ingen liker å bli lurt, sier Hagen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!