Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Landbruk viktigere enn helse?

VETERINÆRFLYTTING: Regjeringens forslag om å flytte Veterinærinstituttet (VI) og Norges veterinærhøgskole (NVH) til Ås vil sette landbruksinteresser foran folke- og dyrehelse. Forslaget skal behandles av Stortinget 7. april. Flytting er et nasjonalt, ikke regionalt anliggende.

Veterinærinstituttet, som i dag ligger vegg-i-vegg med Mattilsynet og nær Folkehelseinstituttet, har sine hovedoppgaver knyttet til å forebygge sykdommer, smitte og giftige stoffer som kan påvirke folks og dyrs helse. Sammen med Folkehelseinstituttet skal VI og delvis NVH bistå Mattilsynet med råd og krisehåndtering. Flytting til Ås i Akershus 45 kilometer unna vil gjøre rask, god og helt nødvendig kommunikasjon vanskeligere ved en krise.

Miljøene på Ås er nært knyttet til landbruksøkonomiske interesser. Disse kan komme i konflikt med andre viktige samfunnsinteresser. Derfor er et klart skille mellom næringsrettet og forvaltningsrettet virksomhet helt nødvendig. Regjeringens forslag bidrar sterkt til å svekke uavhengigheten. Det er overraskende at det tilsynelatende bare er Høyre og FrP i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen som har sett at dette er prinsipielt galt.

I EU har man valgt å plassere ansvaret for mattrygghet under generaldirektoratet for helse, slik at man begrenser mulighetene for at næringsrettede interesser kan tilsidesette andre samfunnsinteresser. Dermed har man også fått gjennomslag for mye større fokus på mattrygghet i Europa enn man hadde tidligere, da mat lå under generaldirektoratet for landbruk. Skal Norge gå motsatt vei?

Kravet til sporbarhet for matvarer i EU kom i sin tid av at man ønsket kontroll med genmodifisering, men utløste til dels sterke protester fra næringene. Tiltakene koster penger, men gjør samtidig at man nå lettere kan spore opp kilden til farlige bakterier eller giftige kjemikalier i matvarer.

Den foreslåtte flyttingen blir kostbar. Regjeringens hastehandel kan ende i et dyrt og dårlig resultat. Langt billigere løsninger er skissert, men ikke realitetsbehandlet. Stortinget og det norske folk har krav på bedre utredning før det tas stilling til flytting.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media