Landeplageren Celine

Sissel kan synge så mye hun vil, «Titanic» tilhører Celine Dion: En artist hvis liv er like svulstig som de storslagne tåreperser vi forbinder med den unge fruens navn.

Stakkars Sissel. Hva hjelper det om hun nynner på Titanic-plata når singelhiten synges av Celine Dion?

Oscarstatuetten for «beste sang» til «My Heart Will Go On» er den siste triumfen i den 29 år gamle sangerinnens karriere. Hun er elsket av publikum, men kritikerne mener hun er svulstig. Alt hun tar i blir til gull.

Følgelig ville hun verken ha servise eller sølvtøy da hun giftet seg med sin manager René Angeli den 17. desember 1994 i Montreal.

Det kanadiske paret oppfordret sine 532 slektninger og venner til å skrive ut sjekker til The Cystic Fibrosis Foundation i stedet for å kjøpe gaver. Slik samlet de inn 200ø000 dollar.

- Mange var i tvil om hva de skulle gi oss, forklarer chanteusen med den myke stemmen.

- Jeg trengte ikke flere strykejern og jeg trengte ikke deres penger. I stedet ønsket jeg å gi folk muligheten til å gjøre noe godt. Og jeg ønsket at Karine skulle være en del av denne viktigste dagen i mitt liv.

Karine Menard var Celines høyt elskede 16-årige niese som døde for to år siden.

- Hun var min søsters datter, og vi stod hverandre meget nær, sier Dion med myk, fransk-kanadisk aksent fra hjembyen Quebec.

- Jeg støttet henne i kampen mot sykdommen, men hun døde i mine armer.

Da Karine døde ble Celine deprimert.

- Jeg følte at jeg hadde tapt kampen. Men Karine vet at jeg fremdeles kjemper, og at jeg ikke gir meg før sykdommen er overvunnet.

Den 28-årige artisten har vært talskvinne for den kanadiske grenen av foreningen i tretten år. Hun holder taler og gir veldedighetskonserter for å samle inn midler til forskning.

KARINE VAR BARE NOEN MÅNEDER GAMMEL da foreldrene fikk vite at hun hadde cystisk fibrose. Det er en arvelig sykdom som svekker fordøylsen og forårsaker smertefulle åndedrettsinfeksjoner som ødelegger lungene. De fleste ofre dør før de er 35.

Men siden 1989 har det vært håp om kur. Da klarte forskerne å finne fram til genet som forårsaker sykdommen.

- Jeg fortsetter kampen for Karine og for alle ofre av cystisk fibrose. Pluss familie og venner som lider sammen med dem, sier Dion.

Hennes hjertefølte innsats har bakgrunn i oppveksten, da Celine var yngst blant fjorten barn. Familien bestod av ni jenter og fem gutter; eldstejenta Denise er i dag blitt 50 år. De vokste opp under enkle kår i lite hus i landsbyen Charlemagne.

- Fire-fem unger sov i samme seng, forteller Celine.

Å være del av en storfamilie lærte Celine Dion å gi, samt å ikke ta noe for gitt.

Foreldrene Therese og Adhemar Dion arbeidet hardt. Men de hadde lite penger, og måtte ofte ty til musikk for å betale regningene.

UNGESKOKKEN DRO PÅ TURNÉ under navnet The Dion Family før Celine ble født. De sang og danset i brylluper, på fester og konserter. Da Celine entret øvelsene sang hun mer og høyere enn alle andre.

- Familien øvde inn weekend-showene i kjelleren, der det lå instrumenter strødd overalt. De ble mine leker, mine dukker. Jeg brydde meg ikke om å leke som andre barn. Jeg ville bare synge.

Celines far var bandleder, han fikset spillejobber til familien.

- Pappa gjorde alt! Han hadde alle typer jobber, fra politi til ledervirksomhet for barn. Mamma jobbet aldri, hun hadde nok med å oppdra fjorten unger!

Om søndagene vokste Dion-familien seg enda større.

- Vi hadde aldri penger til å gå ut, og vi hadde alt for liten bil. Så folk besøkte oss i stedet. Det var så mye glede i hjemmet at naboer, slektninger og venner benyttet sjansen til å være sammen med oss.

- Min mor drev alltid og bakte store kjøtt- og skinkepaier. Vi låste aldri dørene, og mor lå halvveis våken for å passe på at alle ungene kom hjem. Hun kjente oss på gangen.

Å dele gleder ble en viktig del av Celines liv.

- Dele rom, dele musikk, dele kjærlighet, sier 90-tallets Mary Poppins, som verken røyker eller drikker. Hun har en sopranstemme som spenner over fem oktaver.

- Hva med å dele leker?

- Jeg var aldri interessert i verken leker eller dukker. Med unntak av Barbie.

I 1980 BLE CELINE OPPDAGET av René Angeli, som var en kjent konsertarrangør i Quebec. Hun var 12 år, og hun hadde allerede en ekstraordinær stemme.

Broren Michael sendte en kassett til Angeli, som dumpet demoen på hylla. Den samlet støv i månedsvis før Michael ringte for å purre.

Den erfarne manageren skjønte med én gang at Celines stemme var i stjerneklassen. Han pantsatte huset for å betale for debutalbumet.

Han fikk stort utbytte av investeringen. Den begavede barneartisten vokste opp og ble superstjerne over hele verden.

ALLEREDE I UNGDOMSTIDA ble Dion en nasjonalhelligdom i sitt hjemland Canada. Hun solgte en drøss med plater i fransktalende land: I 1988 vant hun Melodi Grand Prix for Sveits med låta «Ne partez pas sans moi».

Det internasjonale gjennombruddet kom da hun begynte å synge på engelsk i 1991. Det amerikanske debutalbumet «Unison» ble godt mottatt, og Dion fikk synge tittellåta til Disneyfilmen «Skjønnheten og udyret».

Siden har hun lansert landeplager som «The Power of Love», «All By Myself» og «When I Fall In Love» fra filmen «Sleepless in Seattle».

René Angeli, nå 55 år gammel, har gått fra å være støttespiller til «soul mate» og ektemann. Det hele virker skrekkelig idyllisk, men det skal visstnok finnes riper i «lakken» til Dion.

I biografien «Behind the Fairytale» beretter kanadieren Ian Halperin om anoreksi og selvmordsforsøk: Dion skal stengt seg inne i garasjen med bilen på tomgang mens ektemannen satt og så en ishockeykamp på TV.

Hun har et hardt og stressende program med hyppige turnéer og promoteringsreiser.

Celine Dion har «tilstått» at hun slapper av med shopping _ hun eier 400 par sko og hauger med designerklær _ og hun har nær kontakt med mor.

HUN HAR KJØPT ET HELHVITT HJEM til sine foreldre _ hvitt teppe, hvite vegger, hvite møbler _ 50 minutter unna Montreal.

Hun har tjent enorme summer, men det kjæreste hun eier er uten særlig høy verdi. I penger.

- Det er en rosa, slaskete nattkjole min mor brukte da jeg var barn. Jeg elsket lukten av den, sier Celine.

Hun setter fremdeles stor pris det som er igjen av nattkjolen, selv om den er frynsete og hullete. Hun har tredd den på favoritt-bamsen.

- Hver eneste gang jeg er hjemme må jeg gi teddy-bjørnen en klem og lukte godt på den. Da kommer alle barndomsminnene tilbake, sier hun.

- Kommer det til å bli fjorten Dion/Angeli-barn en dag?

- Jeg vil veldig gjerne ha barn, men det er vanskelig akkurat nå fordi vi begge kontinuerlig reiser på turné. Men jeg har ingen planer om å få fjorten. Vær sikker!

SUKSESS:</B> Mange kritikere mener Celine Dion misbruker sin sotre stemme, men det gjør ikke musikkforbrukerne. Først sang hun på fransk og ble en nasjonalhelligdom i fransktalende land. Nå som hun synger på engelsk elsker publikum over hele verden henne.