KOMMENTARER

Landets mektigste offer

Anders Anundsen skapte seg en politisk karriere som leder av kontrollkomiteen. Den kan også ende der, skriver Marie Simonsen.

BILJARDKULE:  Anders Anundsen var en av dem som ble omtalt som glatt som en biljardkule i eget parti. Men nå skal han grilles for å være for hard i asylpolitikken.   Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BILJARDKULE: Anders Anundsen var en av dem som ble omtalt som glatt som en biljardkule i eget parti. Men nå skal han grilles for å være for hard i asylpolitikken. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka skal justisminister Anders Anundsen grilles i kontrollkomiteen om regjeringens asylpolitikk. Det store spørsmålet er ikke om han og regjeringen har lurt sine partnere i Venstre og KrF, men om justisministeren har lurt Stortinget, som tross alt er mer alvorlig. Det kan ende i mistillit.

Kontrollkomiteen gir blaffen i hva slags avtale KrF og Venstre tror de har inngått med regjeringen. Komiteens oppgave er å finne ut om norsk asylpraksis samsvarer med hva Anundsen har redegjort for i Stortinget, og om han har lagt all relevant informasjon på bordet. Så langt har komiteen tre ganger måttet be Anundsen om mer informasjon etter avsløringer i pressen.

Anundsen sa i Stortinget før jul at det hadde skjedd en oppmykning når det gjaldt lengeværende asylbarn i forhold til praksisen under de rødgrønne. Bergens Tidendes avsløring av at flere lengeværende asylbarn ble sendt ut i fjor enn året før, tyder på at det i beste fall er en sannhet med modifikasjoner.

Anundsen har forklart at det høye antallet skyldtes at "det åpnet seg returmuligheter" for afghanske barn, men unnlot å fortelle at afghanske myndigheter hadde protestert kraftig mot det økende antall tvangsreturer av afghanske familier. De mener forholdene i Afghanistan er for ustabile og farlige. I et brev til Utenriksdepartementet skriver de at den tøffe asylpraksisen kan få konsekvenser for retursamarbeidet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.