DEBATT

Landinfo:

Landinfo kan ikke brukes ukritisk

Landinfos rapporter er grunnlag for noen av de mest inngripende beslutningene staten fatter. Litt kildekritikk kan ikke være for mye å be om.

BRUKER LANDINFO: Gjennom Landinfos temanotater samler UDI og UNE informasjonen de trenger til å fatte vedtak om blant annet asyl og familiegjenforening, skriver artikkelforfatteren.


 

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
BRUKER LANDINFO: Gjennom Landinfos temanotater samler UDI og UNE informasjonen de trenger til å fatte vedtak om blant annet asyl og familiegjenforening, skriver artikkelforfatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Landinfo er en statlig organisasjon som ble opprettet i medhold av St.melding nr. 21 (2003–2004) med mål om å fungere som en felles landskunnskapsenhet. Enheten skal ifølge deres nettsider være «faglig uavhengig» og er ikke en del av beslutningsfattende saksbehandling i UDI og UNE.

Gjennom Landinfos temanotater kan UDI og UNE samle informasjon de trenger til å fatte vedtak om blant annet asyl, familiegjenforening eller statsborgerskap. Dette er avgjørelser av stor betydning for dem det gjelder. Gjennom saksbehandling erfarer Jussbuss at UDI og UNE legger Landinfos publikasjoner ukritisk til grunn i alle vedtak. Dette er problematisk av flere årsaker.

Landinfo utgir publikasjoner som sjeldent inneholder statistikk, og som oftest utgjør forenklede beskrivelser av styre- og levesett i et land. I NOAS sin rapport fra 2017 uttaler Cecilie Schjatvet: «kildetilfanget – utover de tema som er ukontroversielle og opplagte, er sjeldent eller aldri representativt (…) Rapportene som utgis kan derfor ikke ha som ambisjon å gi en dekkende eller presis beskrivelse av mer uklare problemstillinger. Kildebruken er vesentlig forskjellig fra et grundig feltarbeid».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer