<strong>SEKS NYE ÅR:</strong> Vladimir Putin stiller til gjenvalg i mars neste år. Foto: AP / NTB Scanpix
SEKS NYE ÅR: Vladimir Putin stiller til gjenvalg i mars neste år. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

KOMMENTARER

Putin tar gjenvalg

Landsfaderen

Noe uunngåelig skjedde omsider i dag. Vladimir Putin tar gjenvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Kremls dårligst bevarte hemmelighet sprakk i dag: Vladimir Putin stiller til presidentvalget 18. mars neste år. Mot ham stiller minst fire andre kandidater, men alle regnes som sjanseløse mot Putin som har tillit fra mer enn 80 prosent av velgerne.

Det betyr at Putin (65) til våren etter alt å dømme vil ta fatt på sin fjerne og trolig siste periode som Russlands president. Etter grunnloven må han gå av når neste periode er slutt, i 2024. Da har han styrt lenger enn de aller fleste tsarer, og alle Russlands ledere i forrige århundre, med unntak av Josef Stalin.

Vladimir Putin har vært en sterk leder, som både har forsvart Russlands enhet, og hindret oppløsning av det enorme riket. Men han har også vært sterk i den forstand at han har slått ned på alle tilløp til politisk opposisjon. Den eneste som muligens kunne stjele mange stemmer fra Putin, Aleksej Navalny, får trolig ikke stille til valget i mars.

Det har vært en rekke spekulasjoner om at Putins siste periode vil bli preget av politisk stagnasjon. Det er på tide å søke en avslutning på Putins store utenrikspolitiske eventyr, som det i Ukraina og militærkampanjen i Syria. Ingen av dem har lenger den oppslutningen de hadde da Putin engasjerte Russland i Ukraina i 2014, som førte til sanksjonene mot landet, og i Syria i 2015, som snudde krigen i Syria.

Mange tror at Putins siste periode vil være preget av arvestriden etter ham. Hvem i Putins store politiske koalisjon vil bli den sterkeste, og arva makta ved valget i 2024, på samme måte som Putin arvet makta fra president Boris Jeltsin, da han åpnet veien for Putin, nyttårsaften 2000? Både økonomiske reformatorer, og folk med bakgrunn fra det militære og sikkerhetsorganene er alle klare til å bli spurt. De skal - uansett - hoppe etter Wirkola. På russisk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer