KOMMENTARER

Lang dags ferd mot streik

Når en storstreik truer, vakler som oftest prinsippene. Men kanskje må det gjennomføres en streik før de faller, skriver Stein Aabø.

I NATT: Leder i Norsk industri Stein Lier Hansen (t.v.) og leder i fellesforbundet Arve Bakke må bli enige i natt. Ellers blir det streik. Først den ene, så den andre. Foto: Foto: Berit Roald / NTB scanpix
I NATT: Leder i Norsk industri Stein Lier Hansen (t.v.) og leder i fellesforbundet Arve Bakke må bli enige i natt. Ellers blir det streik. Først den ene, så den andre. Foto: Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I natt avgjøres det. Meklingsfristen i det såkalte frontfaget går ut klokka 2400. Ganske sikkert blir det mekling på overtid, sånn at en løsning ikke skal forveksles med en aprilsnarr. Men også fordi partene mest sannsynlig vil trenge litt flere timer.

Spørsmålet er om de også trenger en streik. Det høres kynisk og spill-aktig ut. Men er ikke usannsynlig. Fellesforbundet kjemper en prinsippkamp på vegne av hele LO som vil ha medbestemmelse over bedriftenes tjenestepensjonsordninger. Norsk Industri slåss en kamp på vegne av NHO, som står steilt på at tjenestepensjonsordningene skal ligge under bedriftenes styringsrett.

Selv om Fellesforbundets leder Arve Bakke og Norsk Industris administrerende direktør Stein Lier-Hansen snakker godt sammen og kunne blitt enige om noe, dytter deres respektive hovedorganisasjoner kraftig på. En enighet i natt klokka 0130 vil se ut som om Bakke og Lier-Hansen har hatt en plan hele veien. Hvis de derimot ikke finner en løsning, blir det streik. Da blir nesten 10 000 industriarbeidere tatt ut i streik. Det vil garantert ramme leverandørindustrien og verftsindustrien. Da løftes konflikten opp fra kjefting og smelling i mediene til blodig alvor. Interessant denne gang er at Fellesforbundet bare tar ut 30 prosent av medlemmene istedenfor alle innenfor dette området. Det gjøres for å unngå at regjeringen skulle finne grunner til å stanse konflikten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer