Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Lang reise til Italia

Fortsatt tålmod er nok påkrevd uansett.

I RETTEN:  Mulla Krekar.
I RETTEN: Mulla Krekar. Vis mer
Meninger

Påtalemakta i Italia ønsker å få Najmuddin Faraj Ahmad, som kaller seg «mulla Krekar», utlevert fra Norge for etterhvert å tiltale ham for planlegging av terror-virksomhet. Dette skal ha utspring i Italia og forgreininger i mange europeiske land. I en aksjon torsdag samordnet av Eurojust ble 13 personer arrestert på mistanke om å tilhøre et nytt nettverk av «hellige krigere» under ledelse av den kurderen som sitter fengslet i Norge.

Nå må Siv Jensen og Fremskrittspartiet (Frp) sette sin lit til Italia — av alle — dersom de skal oppfylle sitt valgløfte å få den brysomme Krekar ut av Norge mens de har regjeringsmakt. Som kjent finnes det et vedtak om utvisning fra 2003. Men det kan ikke gjennomføres før de kurdiske myndighetene i Nord-Irak kan garantere at han ikke får dødsstraff. Kurderne der har mer enn nok av utfordringer, og vil ikke se denne fyren som nå siktes for nettopp å ville styrte kurdernes regjering og innføre et «kalifat».

Fortsatt tålmod er nok påkrevd uansett. Rettsstaten, folkeretten og menneskerettighetene gjelder for alle. Forst må Italia sende formell begjæring om utlevering. Denne må gjennom hele rettsvesenet i Norge opp til Høyesterett og så behandles av Justisdepartementet og Kongen i statsråd.

Noe er rart i denne nye runden. Norsk og italiensk politi har samarbeidet i flere år om å avsløre dette nettverket. I Norge har ikke dette ført til ny siktelse. Påtalemakta i Italia mener tydeligvis noe annet. Hva dette skyldes er uklart. Men de italienske statsadvokatene har tidligere hamlet opp med Silvio Berlusconi og tallrike andre korrupte politikere og med mafia-bandene, så de vet nok hva de gjør.
I tid kan det altså bli en lang tur til Italia. Skulle Krekar komme til Italia og bli tiltalt, så maler rettens kvern der alt annet enn raskt. Berlusconi har utforsket grensene for uthaling. Det kan ende med et tiår i retten.

Vi for vår del synes denne Krekar er en politisk tufs, en villfaren religiøs og en nostalgisk drømmer med sine tanker om et «kalifat» blant kurderne, som ikke vil vite av ham. Hvis Italia vil overta, sier vi bare velbekomme! I Italia skulle han få en rettferdig dom og ikke oppleve brudd på menneskerettighetene.  

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media