KOMMENTARER

Lang skryteliste - og ett stort feilskjær

Oljesandprosjektet i Canada sak skjemmer Helge Lunds CV.

OLJESAND: Statoils oljesandprosjekt i Canada har gitt Statoil mye negativ publisitet. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix.
OLJESAND: Statoils oljesandprosjekt i Canada har gitt Statoil mye negativ publisitet. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Helge Lund er ute av det norske oljeeventyret. Han har drømt om en internasjonal lederjobb, og dersom det skulle bli noe av, måtte det bli nå. Ti år er dessuten lang tid, både for en bedriftsleder og en bedrift. Da han fikk tilbudet fra BG Group for noen uker siden, landet han derfor på ja. Lund kan se fram til en doblet grunnlønn og enda fetere bonuser, men har for mye stil til å glise bredt over det.

Lund er den første Statoil-sjefen som ikke blir kastet på grunn av en skandale. I dag får han mye ros. Politikere fra Høyre, Frp, KrF, Ap og Senterpartiet skriver Lund inn i historien som en god industrileder. Han har levert for eierne. Aksjonæravkastningen har ligget over gjennomsnittet for industrien, og børsverdien har økt fra 189 til 500 milliarder kroner. Produksjonen har økt fra 1,1 til 1,9 millioner fat oljeekvivalenter per dag. Det har gitt store inntekter for staten - og mange arbeidsplasser.

Også Helge Lunds arbeid med å ta Statoil til utlandet, blir trukket fram. I dag er Statoil et internasjonalt oljeselskap. Produksjonen i utlandet er femdoblet. Han får også skryt for fusjonen med Hydro, for å ha ryddet opp etter korrupsjonsskandalene i Libya og Iran og for å ha håndtert terrortragedien i Algerie på en god måte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer