Langdryg reise

Fantasirik, men utmattende pratsom reiseroman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Hovedhandlingen er enkel å oppsummere: En taxitur fra Oslo til H i Bohuslän, med uendelige tissepauser, stopp på en bensinstasjon der to middelaldrende, kjærlighetstørste kvinner plukkes opp og porno stjeles, stopp på Hassans grill i Eek og endestasjon på Beckström-familiens svenske hovedsete, der også romanen slutter. Den reisende er 92 år gamle B.A. Beckström, som har levd et liv så grått at han ikke engang lager skygger eller spor. Foran seg i drosja har B.A. sjåføren Ali, som lenge har forsøkt å skrive den store innvandrerromanen. Rundt bilturen, som finner sted julaften, bygges Edmund Austigards andre roman ut ved hjelp av historiske tilbakeblikk, drømmeaktig tankespinn og en allvitende forteller som bruker mange, mange unødvendige ord.

Erkjennelse

Austigard anvender reisemotivet på velkjent vis: Oppbruddet turen innebærer gjør at den samtidig blir en frigjørende erkjennelsesreise for B.A., som i alle år har levd et strengt kontrollert liv i tråd med de norske gjennomsnittene han daglig har regnet på i sin stilling i Statistisk sentralbyrå. B.A. er et barn av sosialdemokratiet han har tjent så lojalt. Han tillater seg ikke å bivåne mer enn de 2,8 store sportsbegivenhetene nordmenn i gjennomsnitt oppsøker årlig, og ser seg derfor nødt til å forlate det tredje i god tid før konkurransen er avgjort: Konstant oppmerksom som han er på andres blikk, frykter han at noen kjente skulle oppdage ham. Men reisen han til slutt legger ut på, blir en vekker: En reise som går bakover i tid, men samtidig viser en alternativ framtid. Beckström vil finne igjen kvinnen han avviste etter et ennattseventyr for 40 år siden, og bestemmer seg for å overta det svenske høvlerifamilieimperiet han tidlig forlot til fordel for statistikerlivet i Norge. En ikke utpreget original «Carpe Diem»-filosofi synes å ligge under: Det er aldri for seint å gjøre noe med et kjedelig liv og bli en festlig fyr!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer