Langdrygt om det kvinnelige

«Han hadde møtt ulike blikk, andre blikk. Det var alltid kvinner, ulike kvinner. Jeg skrev til dem alle. Ulike brev. Som om alle disse ikke skulle være annet enn ulike uttrykk for det evig samme. Det evig samme hva?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Umulig å si: det evig samme det , jeg vet ikke mer, jeg kjenner ikke ordet.»

Det er vel «das Ewig-weibliche» han tenker på, hovedpersonen i Runo Isaksens andre roman, der han sitter i Aten og strever med å få orden på sine tanker omkring kvinnens plass i hans liv opp gjennom årene, slik at han kan få ro til å konsentrere seg om det han egentlig er der for, nemlig å forstå en nyoversettelse fra gammelgresk til norsk av Orestien - det evig-kvinnelige, denne størrelse som opphøyer oss eller tiltrekker oss, alt etter hvilken dikter vi velger å lytte til, Goethe eller Ibsen.

Fiksert

Ved siden av karrieren som greskfilolog og arbeidet med doktoravhandlingen, som stadig blir utsatt, dreier det meste seg om kvinner i Aksel Strøms liv. Kvinner han har dyrket på avstand, kvinner han har gått i seng med eller ønsket å gå i seng med, og kvinner han har følt seg åndelig og følelsesmessig på bølgelengde med - kvinnen som objekt for kjødelig begjær og som fikseringspunkt for renhetslengsel (derav tittelen).

På det aktuelle tidspunktet er det især to kvinner som opptar ham: Ester, den uoppnåelige piken fra gymnasdagene som betrodde seg til ham om sine mangfoldige kjærlighetseventyr, som han var lidenskapelig avstandsforelsket i, og som han nettopp har truffet igjen under en sammenkomst (et bryllup) med den gamle klassen - og Ida, samboersken som han har elsket like høyt, og som han nettopp har brutt med.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer