Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Lange køer for PlayStation 3

Utsolgt etter få minutter i Japan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På lørdag morgen var det duket for lansering av Sonys nye spillkonsoll PlayStation 3 i Japan.

Spillmaskinen skulle opprinnelig vært ute for flere måneder siden, men på grunn av produksjonsproblemer ble lanseringen utsatt til 11. november i Japan, 19. november i USA og tidligst neste mars i Europa.

Få maskiner tilgjengelig

Utsettelse og høy pris til tross: Forventningene var like høye som køene var lange da butikkene åpnet til et PS3-kaos på lørdag.

På plass ved en Bic Camera-butikk i Tokyo var Sony Entertainment-president Ken Kutaragi, som dermed kunne bevitne at de forholdsvis få PlayStation 3-maskinene som er tilgjengelig fra start - 80.000 - ble revet unna.

Takket være usikkerheten rundt hvor mange maskiner som ville være tilgjengelig i hver butikk, var det vanskelig å få forhåndsbestilt en PlayStation 3 i Japan. Dette førte til at de som ville sikre seg en av de få spillkonsollene på denne siden av året måtte stille opp i egen person - helst så tidlig som mulig.

Lotterier og svartebørs 

Et økende problem ved slike lanseringer er at kinesere stiller opp i store tall for å sikre seg maskiner de senere kan selge på svartebørsen for en mye høyere pris, skriver Eurogamer. Dette er også litt av grunnen til at det var vanskelig å forhåndsbestille en maskin.

LANG VENTETID: De som sto forrerst i køene for å få kjøpt seg en PlayStation 3 i Japan på lørdag, måtte belage seg på å vente lenge. De 80.000 maskinene som var tilgjengelig fra start ble nemlig revet bort på få minutter. Foto: SCANPIX
LANG VENTETID: De som sto forrerst i køene for å få kjøpt seg en PlayStation 3 i Japan på lørdag, måtte belage seg på å vente lenge. De 80.000 maskinene som var tilgjengelig fra start ble nemlig revet bort på få minutter. Foto: SCANPIX Vis mer

Ved noen butikker ble det også kjørt «lotterier», der det tilfeldig ble trukket ut hvem som skulle få kjøpe en maskin.

Ettersom PlayStation 3 kommer i to utgaver - en med en hardisk på 60 gigabyte og en med 20 - var det ifølge Eurogamer stor usikkerhet i køene om hvilken maskin folk ville ende opp med. Det var den største modellen som var den gjeveste, men folk tok til takke med det de kunne få.

Ikke overraskende har det nå dukket opp «brukte» PlayStation 3-maskiner som selges til blodpris - priser på rundt 8000 kroner er ikke uvanlig, skriver spillbloggen Kotaku. Samme spillbloggen har fått en lang og detaljert rapport fra en av sine lesere, som kan fortelle at alt ikke gikk så pent for seg ved lanseringen.

Se video!

Heller ikke alle spillene var tilgjengelig ved lanseringen. «Ridge Racer 7» viste seg å være en sikker favoritt blant de som fikk seg en maskin lørdag.

Sony har valgt å bruke BluRay som diskformat i PlayStation 3 - et format som har plass til mye mer data per disk, men som samtidig konkurrerer mot HD-DVD-formatet i tronkampen etter DVD-æraen.

Det var under produksjonen av denne spilleren det oppsto problemer, og det er også på grunn av denne at maskinen har fått en relativt høy pris - her i Norge vil den dyreste utgaven mest sannsynlig koste rundt 5000 kroner eller mer.

Her kan du se scener fra PlayStation 3-lanseringen i Tokyo:

LYKKE: Her er en av de første PlayStation 3-kundene.
KAOS: Det gikk for det meste pent for seg blant kø-venterne i Tokyo, men noen steder måtte politiet tilkalles på grunn av bråk.
SJEFEN SELV: Sony Entertainment-president Ken Kutaragi var på plass i en av butikkene ved lanseringen.
TIDLIG UTE: I USA lanseres PlayStation 3 den 19. november, men allerede på lørdag var blant annet disse gutta på plass i en amerikansk ventekø. Her sitter Jeff Hardin (fra venstre), Zach Strankowski og Eric Clement utenfor en Circuit City-butikk i Escondido, California.
Hele Norges coronakart