KOMMENTARER

Forlaget trakk boka om Aker:

Langeland skulle skrive jubileumsbok, men glemte lærdommen fra Dag Solstad

Henrik Langeland har gått i baret. Men Aker-tragedien kan også bli en gjenfødelse.

TAPT ANSIKT: Det er lett å tenke seg at forfatterens bekymring for hvordan han skulle skrive medaljebok uten å tape sitt litterære ansikt, har tappet ham for krefter og orienteringsevne. Jaques Hvistendahl / DAGBLADET
TAPT ANSIKT: Det er lett å tenke seg at forfatterens bekymring for hvordan han skulle skrive medaljebok uten å tape sitt litterære ansikt, har tappet ham for krefter og orienteringsevne. Jaques Hvistendahl / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er blitt altfor lett å hente informasjon om alt mulig på det endeløse nettet, og det er altfor lett for andre å finne hvor du har tatt det fra. De uhyrlige søkemotorene som pumper og går døgnet rundt med ufattelig effektivitet og presisjon, henter fram tekstbrokker fra et hav av publiserte ord. Alt slags rusk og rask, alle slags amatørutgytelser og frie fabuleringer melder seg sammen med de ekte varene. Vår kritiske sans blir overdøvet av informasjonslaviner fra nettsteder som kan se helt proffe ut, men som likevel er elendige kilder. Vi som bruker Wikipedia hele tiden, vet at kvaliteten veksler mellom håpløst amatørmessig lanseringspjatt og tung vitenskapelig kunnskap. Ofte er naturvitenskapen på Wikipedia patent, mens historisk materiale gjerne er tendensiøst og usaklig. Dette vet alle proffe historikere.

Den skjønnlitterære wonderboy Henrik Langeland inngikk kontrakt med Kjell Inge Røkkes Aker-system om å skrive jubileumsbok. Han lot seg friste av en rundhåndet gasje og muligheten til å hoppe etter Dag Solstad, som i 1991 utga boka «Medaljens forside» til Akers 150-årsjubileum. Solstad kalte boka si roman, og han sammenliknet oppdraget med en hoffmalers bundne mandat. Nettopp Solstads tittel røper en bevissthet om ensidigheten. Det var ikke medaljens bakside han var hyret for å beskrive.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer