KINSHASA 2014: Rettsaken mot Joshua French i Ndolo-fengselet. Til venstre advokat Hans Marius Graasvold. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KINSHASA 2014: Rettsaken mot Joshua French i Ndolo-fengselet. Til venstre advokat Hans Marius Graasvold. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

«Kongonotatene»

Langer ut mot forfatter: - Grovt illojalt

French-leiren er ikke fornøyd med virkelighetsromanen til forfatter Nikolaj Frobenius.

Joshua French´ advokat Hans Marius Graasvold reagerer sterkt på flere uttalelser forfatter Nikolaj Frobenius kom med til Dagbladet, i saken om krangelen mellom Frobenius og produksjonsselskapet Friland Film.

Partene er i konflikt etter at Frobenius, som var manusforfatter, forlot filmprosjektet «Mordene i Kongo» i 2016 fordi han fryktet at filmen om de to dødsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French skulle bli en heltefortelling.

- Ikke involvert French

Han bestemte seg deretter for å skrive en virkelighetsroman basert på researcharbeid og fengselsintervjuer han gjorde med Moland og French i 2012 og 2013, på oppdrag fra Friland Film.

NORSK DRAMA: «Mordene i Kongo» kommer på kino 26. oktober, og har Tobias Santelmann og Aksel Hennie i hovedrollene. Video: Nordisk Film Distribusjon Vis mer Vis mer

Boka, som Friland har forsøkt å stanse, har fått navnet «Kongonotatene», og til Dagbladet uttalte blant annet Frobenius at romanen «ikke er skrevet for at French skal like den».

- Jeg har ikke involvert ham i prosessen med boka, det er flere grunner til det. Jeg tror French vet at romanen har et mer kritisk perspektiv enn det filmen har. Jeg tenker på denne boka som en motvekt, sa Frobenius, som videre fortalte om sitt syn på de to dødsdømte nordmennene han møtte i Kongo:

- De var i hvert fall ikke naive eventyrere på en spennende guttetur i Kongo. Jeg oppfattet dem som profesjonelle leiesoldater, på et oppdrag for en større organisasjon. Men de var også to unge nordmenn i utakt med og i opposisjon til det moderne Norge. De hadde også utvilsomt kontroversielle holdninger og synspunkter som mange vil oppleve som ekstreme.

Eksklusiv tilgang

Disse uttalelsene reagerer French-leiren sterkt på.

- Frobenius fikk eksklusiv tilgang til French og Moland i kraft av å være manusforfatter på filmen. Uttalelsene bekrefter vel egentlig bare at han har opptrådt grovt illojalt overfor French og Moland. Jeg er forundret over at en person som lever av andres tillit gjør noe slikt, skriver advokat Hans Marius Graasvold i en e-post til Dagbladet.

Advokatkrangelen mellom Friland Film og Frobenius handler på papiret om 79 lydfiler som Moland og French tok opp i fangenskap, og som ble smuglet ut av Ndolo-fengselet i Kinshasa av Friland.

Lydbåndene var ment til å bli en del av filmen, og Friland forsøkte i sommer å stanse romanen til Frobenius fordi de fryktet at innholdet på disse lydfilene var en del av boka. Forfatteren nekter for at dette er tilfelle.

FORFATTER: Nikolaj Frobenius har trukket seg fra filmen «Mordene i Kongo». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORFATTER: Nikolaj Frobenius har trukket seg fra filmen «Mordene i Kongo». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Full rettighet

Frobenius mener på sin side at han aldri har vært bundet av noen direkte avtaler med Moland og French.

- Det var i utgangspunktet ikke min tanke å skrive roman da jeg reiste til Kongo i 2012 og i 2013 for å intervjue Moland og French. Da filmskaperne gikk vekk fra mitt manuskript i 2016, bestemte jeg meg imidlertid for å skrive en roman basert på mine erfaringer, sier Frobenius til Dagbladet.

Han har benyttet seg av sin kontraktfestede mulighet til å skrive romanen, sier forfatteren.

- Ifølge min avtale med Friland står det da også spesifisert at jeg har full rettighet til å gjøre dette. Det er altså ingen brudd på taushetsplikt knyttet til min romanutgivelse og jeg har heller ikke vært bundet av direkte avtaler med Moland og French. Så dette tror jeg Hans Marius Graasvold har misforstått, sier Frobenius.