<strong>STØTTER SAKEN:</strong> Skuespiller Dwayne Johnson har sagt at han vil kle seg i svart under nattens Golden Globe-utdeling. Foto: Yuik Mok / Pa Photos
STØTTER SAKEN: Skuespiller Dwayne Johnson har sagt at han vil kle seg i svart under nattens Golden Globe-utdeling. Foto: Yuik Mok / Pa Photos Vis mer

#metoo

Langer ut mot Golden Globe-markering: - Menn gjør minst mulig innsats, men forventer hyllest uansett

Hollywood-stjernene som vil kle seg i svart for å støtte #metoo-kampanjen møter motstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I natt norsk tid er det den årlige prisutdelingen Golden Globe i Hollywood. Det er forventet at den røde løperen blir dekket av kvinner i svarte kjoler, som støtter #metoo-kampanjen mot seksuell trakassering i filmbransjen.

Også flere menn vil vise sin solidaritet.

Blant mennene som har bekreftet at de skal ha på seg svart, er skuespilleren Dwayne «The Rock» Johnson.

- Vil være solidariske

Det bekrefter Johnson i en kommentar til en Instagram-post av stylisten Ilaria Urbinati.​ Hun styler også Armie Hammer, Tom Hiddleston og Liew Schreiber og andre.

- Mennene vil være solidariske med kvinnene i denne bevegelsen ved å ha på seg svarte klær, for å protestere mot kjønnsurettferdighet på årets Golden Globe. (...) Det er trygt å si at dette kanskje ikke er den riktige tiden å være den som skiller seg ut, skriver Urbinati.

- Ja, det vil vi, kommenterte Dwayne Johnson på posten.

New York-stylisten Michael Fischer sier ifølge The Guardian at hans kunder «vil ha på seg svarte dresser med svarte tørkler for å støtte saken».

Men nå kommer reaksjonene. Mange mener de svarte klærne er en innholdsløs gest.

Ikke minst er det dem som påpeker at mennenes innsats for å støtte markeringen blir minimal, fordi mange av dem ville stilt i svart dress, markering eller ei.

- Jeg er så inspirert av menn som har på seg svart på The Golden Globe, et arrangement hvor de vanligvis har på seg svarte smokinger. Det går inn i tradisjonen med at menn gjør minst mulig innsats, men forventer hyllest uansett, twitrer journalisten Erin Gloria Ryan fra nettstedet The Daily Beast ironisk.

Heller ikke alle følgerne til stylisten Ilaria Urbinati var overbevist.

- Hvordan vil mennene finne svarte dresser og smokinger til å ha på seg?, kommenterte en av følgerne tørt.

Slakter Meryl Streep

Initiativet bak markeringen kommer fra «Time's up», et opprop fra 300 fremstående kvinner innenfor filmbransjen.

<strong>STØTTER:</strong> Stjernen Mary J. Blige varslet at hun skulle kle seg i svart. Her fra London Film Festival. Foto: Ian West / PA Photos
STØTTER: Stjernen Mary J. Blige varslet at hun skulle kle seg i svart. Her fra London Film Festival. Foto: Ian West / PA Photos Vis mer

Blant de nominerte kvinnene som lover å stille i svart, er Mary J. Blige, Holly Hunter og Gal Gadot, skriver The Guardian.

Skuespiller Rose McGowan, som er blant dem som har stått frem med anklager mot Hollywood-produsenten Harvey Weinstein, langer ut mot markeringen, skriver magasinet Vanity Fair.

<strong>KRITISK:</strong> Skuespiller Rose McGowan. Foto: Paul Sancya / AP Photo
KRITISK: Skuespiller Rose McGowan. Foto: Paul Sancya / AP Photo Vis mer

Hun slaktet blant andre skuespilleren Meryl Streep, som er nominert til Golden Globe i år.

- Skuespillere, som Meryl Streep, som med glede arbeidet for «grise-monsteret,» har på seg svart @GoldenGlobes i en stille protest, skrev McGowan i en tweet som nå er fjernet.

Streep har understreket at hun ikke kjente til anklagene mot Weinstein før de ble publisert i The New York Times i oktober i fjor, og hun har aktivt kritisert Weinstein og andre etter at anklagene ble kjent.

Men McGowan var ikke nådig.

Sender feil signal

- Deres stillhet er problemet. Dere aksepterer en falsk pris og dette fører ikke til ekte endring. Jeg kan ikke fordra deres dobbeltmoral. Kanskje dere alle skulle ha på dere Marchesa, skrev McGowan.

Med denne kommentaren refererer hun til merket Marchesa, klesmerket til Harvey Weinsteins tidligere kone Georgina Chapman.

Weinstein er også blitt anklaget for å ha presset kvinner til å ha på seg Marchesa-kjoler på den røde løperen. Skuespilleren Felicity Huffmann har er blant dem som har hevdet dette, ifølge The Guardian.

Det er også dem som mener at det at kvinner kler seg i svart, og dermed blir mindre synlige, sender helt feil signal, skriver avisen:

- Det lukter av mannlig sjåvinisme lang vei når man sier indirekte at mote (...) må kuttes ut for at kvinner skal bli tatt seriøst. Det fremstår som om den riktige reaksjonen på seksuell trakassering er å forandre det man har på seg, sier motekommentator Robin Givhan i Washington Post.

Forsvarer kampanjen

Mens skuespilleren Eva Longoria, som er talsperson for oppropet «Time's up», forsvarer kampanjen.

Hun mener det er en meningsfull måte å vise kvinnelig samhold, for å markere at den røde løperen ikke er et sted der kvinnene sloss om å ha den fineste kjolen, ifølge The Guardian.

- Dette er en tid for solidaritet, ikke mote... I mange år har vi kvinner promotert disse prisutdelingene, med våre kjoler og farger og vakre ansikt og glamour, sa Longoria.

«Time's up» har blant annet samlet et fond på 14 millioner dollar som skal gå til å advokathjelp til skuespillere som ikke selv har råd til å kjempe mot seksuell trakassering, skriver New York Times.

Årets program blir ledet av Seth Meyers, som er programleder i NBCs program Seth Meyers, ifølge The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer