Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Langer ut mot hverdagssexisme

Sløtface lurer på hvorfor menn føler seg bra når de seksuelt trakasserer kvinner.

STRAK LANGFINGER: Bandet Sløtface tar et oppgjør med det de mener er dårlige holdninger overfor kvinner. Foto: William Glandberger 
STRAK LANGFINGER: Bandet Sløtface tar et oppgjør med det de mener er dårlige holdninger overfor kvinner. Foto: William Glandberger  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bandet Sløtface gir via sin nye musikkvideo en strak langfinger til det de mener er en «ukul ukultur»:

At mange kvinner er redde når de ferdes aleine om kvelden.

- Vi prater mye om feminisme og kvinnesak innad i bandet. En dag snakket vi om disse tingene og jeg lurte på om guttene i bandet er klar over hvor mange ting jenter gjør, og hvor mange forholdsregler vi tar, når vi går aleine hjem, sier Sløtface-vokalist Haley Shea til Dagbladet, og ramser opp:

- Det er alt fra å ha politiets telefonnummer tastet inn og klart på telefonen, ikke vise at man har langt hår slik at man ikke umiddelbart skal identifiseres som kvinne, sende melding til ei venninne når man kommer hjem for å gi beskjed om at man er trygg, og slike ting. Det burde ikke være sånn. Men det er en voldtektskultur i verden som opprettholder en idé om at kvinner har et ansvar for å ikke bli voldtatt. Ikke at menn har et ansvar for å ikke voldta.

MUSIKKVIDEO: Den nye musikkvideoen til Sløtface, Bright Lights, tar for seg menn som skaper frykt. Video: Sløtface Vis mer Vis mer

Kjæresten ringer

- Føler du deg trygg når du går aleine på kvelden?

- Nei, det gjør jeg ikke, sier Shea.

I anledning musikkvideoen til låta «Bright Lights», og EP'en «Empire Records», har bandets bassist, Lasse Lokøy, ført i pennen en tekst som publiseres i Dagbladet. Her tar han et oppgjør med det han mener er dårlige holdninger overfor kvinner.

«Hvorfor føler vi oss bra når vi seksuelt trakasserer kvinner? For, vi føler vel oss bra siden vi støtt og stadig gjør det?», skriver han blant annet.

- Jeg har kjæreste, og det er ofte hun ringer meg når hun går aleine hjem. Teksten er i all hovedsak basert på at det er helt patetisk at politiet sier at kvinner ikke bør gå alene på kvelden. Problemet er at menn går rundt og er truende og sexistiske overfor kvinner. Det er rart at det ikke har vært en større holdningskampanje i skolesystemet om dette. Jeg føler at det er der problemet ligger, sier Lokøy.

- Et hverdagsproblem

Sløtface-bassisten står også bak musikkvideoen, som viser en ung kvinne gå hjem fra byen aleine, og alt det kan medføre. Videoen ble spilt inn over to netter, og ifølge bandet var de vitne til hendelser der kvinner ble fikk sexistiske tilrop under innspillinga.

- Vi vil bare vise et ærlig portrett av en fucked up situasjon som har blitt et hverdagsproblem, spesielt for kvinner.

Scenene i musikkvideoen er basert på Haley Shea og Lokøys kjærestes egne erfaringer.

Lokøy er åpen om at han også kan ha vært skyldig i «å jazze litt med gutta» på et eller annet tidspunkt.

- Jeg tror at mitt syn på kvinner har modnet veldig mye med alderen. Men hvis man går tilbake til ungdomsskole eller barneskole, har nok jeg også vært skyldig i å si teite ting til jenter. Hovedsaklig er problemet at folk ikke er klar over alvoret som ligger i det, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!