<strong>RABULIST:</strong> At Otto Jespersen (i midten) fortsatt provoserer er det liten tvil om. Om han er morsom hersker det mer delte meninger om.
RABULIST: At Otto Jespersen (i midten) fortsatt provoserer er det liten tvil om. Om han er morsom hersker det mer delte meninger om. Vis mer

Langer ut mot jøder og innvandrere

Men er Otto Jespersen fortsatt morsom?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Først var det Mia Gundersen. Deretter nordlendinger, Ali Farah, og de to siste torsdagene har Otto Jespersen tatt for seg jødene. For Otto Jespersen har provokasjon blitt et fast torsdagsrituale - og avisoverskrifter et påfølgende fredagsrituale. Men klarer han å gjøre god humor ut av det?

- Rent politisk mener jeg ingenting om den slags satire, annet enn at det selvfølgelig skal være fritt fram. Men jeg synes ikke man skal overkommunisere et mobbebudskap, sier forfatter Herman Willis til Dagbladet.no.

Kan føre til mobbing
Som selverklært sionist og israelforsvarer, og aktuell med bok om Israel, er han blant dem som potensielt kunne la seg støte av gårsdagens Jespersen-monolog. Willis synes selv det er helt ok å tøyse med minoriteter. Hans favorittkomiker, amerikanske Lenny Bruce, gjorde det med glans, synes Willis. Jespersen har derimot litt å gå på.

-  Bruce åpnet sin mest berømte rutine med å spørre «Er det en nigger her?». Så fortsetter han med å spørre etter degoser og jødeslamper, og finner dem rett foran seg. Så spør han hva disse ordene betyr. Hvis vi er redde for dem, tør vi ikke si dem. Men dersom vi sier «nigger» mange nok ganger, blir det kanskje slutt på at svarte skolebarn kommer gråtende hjem fordi de har blitt kalt det, sier Willis.

- I USA er det helt forferdelig å si «nigger». men Bruce la en humanitet i det som gjorde ham til en stor kunstner. Han ville at skolebarna skal slutte å komme gråtende hjem. Jeg er derimot ikke sikker på hva Otto er ute etter. Jeg tror hensikten fort kan bli det motsatte.

- Denne typen mobbing sprer seg veldig fort i skolegården, mener han.

- Ikke morsomt
Humorforsker Maja Løvland er heller ikke veldig begeistret for Otto Jespersens monologer, men mener han har full rett til å fortsette.

- Personlig synes jeg ikke monologene hans er noe morsomme lenger. Det blir for overtydelig for meg. Men jeg er humorliberalist, og jeg synes det er bra at han utforsker grensene for hva en kan tøyse med, sier Løvland.

Hun synes det er feil av media å omtale monologene hans som mobbing og sjikane.

- All humor handler om fordommer, å samle dem i karakteristikker og så slippe dem ut mot publikum. Det han sier er ikke nødvendigvis sannheten. Det er heller ikke sånn at man blir antisemitt av å høre på ham. Det kan også fungere motsatt. I verste fall kan han treffe noen som ønsker bekreftelse på sine verdier. Men jeg synes det blir å overdrive. Vi legger litt for mye i det, mener hun.

Løvland tror Otto Jespersens mål er å skape overskrifter, og at han vil holde på så lenge han får det.

- Det hjelper ikke med sensur. Det eneste som kan stoppe en komiker, er å slutte å le, sier hun.

<strong>- MOBBEBUDSKAP:</strong> Herman Willis.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
- MOBBEBUDSKAP: Herman Willis. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer