Insentivordningen:

Langer ut mot kultur­ministerens forslag: - Har hun helt mistet fotfestet?

- Vi har en ording som ikke er optimal, og skal hun gjøre den enda dårligere, sier en av ringrevene i norsk film.

VIL HA STORFILMENE: Den norske produsenten Per Henry Borch liker svært dårlig at kulturministeren vil lage en nordisk insentivordning, og tror ikke det vil føre til at flere storfilmer kommer hit. Ifølge Borch skal også Norge ha vært aktuell som location for den neste Bond-filmen, men han hevder at en knotete søknadsfrist for skatterefusjon skal ha gjort at milliardprosjekter drar til andre land. FOTO: SF Norge AS
VIL HA STORFILMENE: Den norske produsenten Per Henry Borch liker svært dårlig at kulturministeren vil lage en nordisk insentivordning, og tror ikke det vil føre til at flere storfilmer kommer hit. Ifølge Borch skal også Norge ha vært aktuell som location for den neste Bond-filmen, men han hevder at en knotete søknadsfrist for skatterefusjon skal ha gjort at milliardprosjekter drar til andre land. FOTO: SF Norge AS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Har hun mistet helt fotfestet?, spør linjeprodusent Per Henry Borch.

Borch, som jobber for den norske avdelingen til det islandske filmselskapet Truenorth, har lite til overs for kulturministerens forslag om å utvide insentivordningen til å bli et samarbeid mellom alle landene i Norden. Insentivordningen for film ble innført i mars i fjor. Den skal bidra til at store utenlandske filmproduksjoner lager film og tv-serier i Norge, siden de kan få refundert inntil 25 prosent av utgiftene hvis de legger produksjonen hit.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) tror et nordisk samarbeid vil gi oss større muligheter til å lokke de største internasjonale filmproduksjonene til å filme i Norden.

- Hvorfor skal vi subsidiere Sverige?

Borch og Truenorth tilrettelegger blant annet for store Hollywood-innspillinger i Norge. I juli sørget han for at Lofoten-opptakene til storfilmen «Downsizing», med superstjerna Matt Damon i hovedrollen, kunne gå etter planen.

- Insentivordningen har blant annet kommet som en motvekt til at norske produksjoner drar til utlandet for å filme. Man ønsker at internasjonale produksjonsselskaper kommer hit, for å få opp sysselsettingen i kulturbransjen, og få god markedsføring av Norge. Hvorfor skal vi subsidiere Sverige?, sier Borch.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer