Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut
BEKYMRA: Matoma delte søndag et Facebook-innlegg hvor han går hardt ut mot det han mener er en ukultur i hjembygda Flisa. Bilder og video: NTB Scanpix / Glåmdalen / Privat / Dagbladet. Reporter: Celina Morken Vis mer

Langer ut mot lokale rånere

Matoma har tilbudt hjembygda Flisa penge- og sponsorhjelp for å hanskes med rånerkulturen.

Søndag kveld delte DJ og artist Tom Stræte Lagergren (29), bedre kjent som Matoma, et innlegg på sin facebookside hvor han var svært bekymret for rånerkulturen i hjembygda Flisa.

Han mener at kulturen har blitt stygg, hvor respekt for eldre, lokalsamfunnet og myndighetene totalt har forsvunnet.

- Rånemiljøet har alltid eksistert, og jeg synes det er en positiv og fantastisk ting. Men nå har det tatt seg opp med støynivå, festing og rølp. Det har ført til mye uro for lokalbefolkninga. Jeg er inderlig glad i bygda mi, men jeg synes dette har blitt et stort problem, sier Lagergren til Dagbladet.

KLAR FOR RESERVE-STRÖMSTAD: Mange rånere tok turen til Lillestrøm på drive in-konsert. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Lagergren mener at «ukulturen vil spre seg som gift i et vondt sår» om dette ikke blir slått ned på. Han har nå vært i kontakt med kommunen for å finne ut hvordan han kan bidra.

- Jeg har lyst til å hjelpe til med mine midler. Det kan eventuelt være en pengestønad til kommunen. Jeg er også villig til å finne sponsorer og betale fra egen lomme.

Saken ble først omtalt i lokalavisa Glåmdalen.

ET PROBLEM: "Dekkroser" i Kaffegata er et vanling syn på Flisa. DJ Matoma mener at råningen har blitt et problem i hjembygda. Foto: Kjell I. Wålberg / Glåmdalen
ET PROBLEM: "Dekkroser" i Kaffegata er et vanling syn på Flisa. DJ Matoma mener at råningen har blitt et problem i hjembygda. Foto: Kjell I. Wålberg / Glåmdalen Vis mer
SAMLES: Flisas rånere samlet utenfor Europris. Foto: Kjell I. Wålberg / Glåmdalen
SAMLES: Flisas rånere samlet utenfor Europris. Foto: Kjell I. Wålberg / Glåmdalen Vis mer

Inspirert av miljøet

Et av Lagergrens forslag er at kommunen kan finne et nytt sted hvor rånerne kan kjøre. I dag er det Kaffegata på Flisa som tiltrekker seg flest. Da Lagergren vokste opp var han selv en av dem som kjørte opp og ned gata.

- Jeg var ikke råner, men jeg var med i det miljøet. Men jeg ser at det har skjedd en forandring, sier han.

Lagergren sier selv at musikken hans ble inspirert av miljøet på Flisa, og ser ikke bort fra at det er hans musikk de spiller på turene opp og ned Kaffegata.

- Det kan godt hende de slutter å spille musikken min i protest nå, men vi må prøve å respektere hverandre. Jeg har prøvd flere ganger å gå bort, uten hell. Man blir møtt med frustrasjon og aggresjon.

Politiet i Kongsvinger kommune, som har ansvaret for Flisa, bekrefter til Dagbladet at det har vært flere klager på rånerne den siste tida.

Positivt

Lagergren mener at mye av grunnen til at situasjonen har blitt som den har blitt, er på grunn av nærpolitireformen. Han får støtte av ordfører i Åsnes kommune Kari Heggelund (Sp).

- De ressursene vi har skal dekke et enormt område. Lokalpolitiet har en god dialog med ungdommen, men de har for få ressurser, sier hun.

Ordføreren er ikke nødvendigvis enig med Lagergren i at rånerne trenger et nytt sted å kjøre.

- Vi må høre på hva ungdommene vil. Hvis ikke så blir det skivebom fra kommunen. Det er ikke lett for meg som ordfører å bestemme at vi tar et område i skogen, når det ikke er der ungdommene vil være. Vi kan ikke hindre folk i kjøre bil, sier Heggelund.

Blitt verre med corona

Ordføreren mener at situasjonen har blitt verre under coronapandemien.

- Med corona så har det vært mer intenst. Nå møtes man hele tiden, istedenfor noen få ganger i uka. Det er hovedutfordringen, men vi er i dialog med rånerne, og jeg synes det er en god dialog.

- Hva synes du om at «Matoma» vil hjelpe?

- Det er kjempepositivt, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!