Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Langer ut mot NRK: - Drikkepress

Mener NRK har for stort fokus på fyll og alkohol.

SHOT PÅ DIREKTEN: Ingvild Flugstad Østberg og Therese Johaug ble servert det de fikk fortalt var Jägermeister i studio i helga. NRK får kritikk for alkohol i sine sportssendinger. Video: NRK / Dagbladet Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbundsleder Knut Reinås i Forbundet mot rusgift mener NRK legger opp til alkoholbruk både under vanlige settinger som middagene i «Mesternes mester», men også spesielt når noe skal feires i idrettssammenheng.

- De sender et signal om at idrettsprestasjoner skal feires med alkohol. Det er veldig uheldig, sett fra vår side, sier han til Dagbladet.

«Jägershots»

Reinås trekker fram NRK-programmet «VM-kveld fra Seefeld» som eksempel, der Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg ble intervjuet i studio.

- Der ble det satt fram to «shots» til dem. Jeg synes at det var veldig påtrengende. Du så også at de kviet seg litt, før de tok det. Det var egentlig å utøve drikkepress overfor dem, mener Reinås.

De to «shottene» ble sagt å være Jägermeister, men var i virkeligheten cola.

- Gi klarere signaler

Det ga imidlertid ikke skijentene uttrykk for å være klar over før etter at de hadde drukket. Selv om innslaget med skijentene var ment å være humoristisk, mener Reinås at det er et alvor som ligger bak.

- Skiforbundet har vært veldig klare i sine statutter at de ikke ønsker sammenblanding mellom idrett og alkohol. Sånn sett er det uheldig at media regisserer mye av dette, sier han, og fortsetter:

- Det avspeiler en alkoholkultur som allerede er for omfattende. Idrettsbevegelsen er en av de største bevegelsene i landet, og de tar et stort ansvar for barn og unge. NRK bør føle seg forpliktet til å gi klarere signaler, motsatt av det de egentlig gjør i dag.

Reinås mener et varsel i begynnelsen av TV-programmet kunne vært en måte for rikskringkasteren å løse det på.

- Jeg synes ikke alkohol bør være synlig under TV-programmer i det hele tatt. Jeg mener man kunne vært enda mer tydelig på dette enn man har vært til nå. En beskjed som «dette programmet er helt alkoholfritt» hadde vært en fin måte å gjøre dette på, sier han.

- Fokus på fyll og alkohol

- Ut fra familieprogrammene til NRK å dømme, er fest ensbetydende med flatfyll, skriver generalsekretær i Actis Pernille Huseby, og generalsekretær i IOGT Hanne Cecilie Widnes i kommentaren «Flatfyll som familieunderholdning».

De skriver at de bekymrer seg over NRKs fokus på fyll og alkohol, og viser til flere eksempler fra helga der de mener alkohol har fått en for stor rolle.

De nevner blant annet feiringen av finalen i «Mesternes mester», der «sjampanjespruten sto». De skriver videre om helgas Melodi Grand Prix-sending, der Stian Staysman Thorbjørnsen direkterapporterte fra en fest i Østfold.

- Der skåles, skråles og snøvles det.

NRK er blitt forelagt kritikken. Les svaret deres nederst i saken.

MARIHUANA: Samfunnspartiets førstekandidat Bjørn Dahl røykte marihuana midt på paradegata. Partiet ønsker å legalisere flere rusmidler, deriblant medisinsk marihuana. Video: Marie Røssland / Dagbladet / Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Bagatellisering

Ina Roll Spinnangr, daglig leder i Foreningen tryggere ruspolitikk (FTR), har lest Huseby og Widnes sitt debattinnlegg.

- Kort fortalt er Foreningen tryggere ruspolitikk usikker på om det er akkurat der skoen trykker mest, men vi er i bunn og grunn enig med Actis i at statskanalen har et ansvar. Vi har et problem med bagatellisering av alkohol i vår kultur, sier hun til Dagbladet.

Spinnangr sier de gjerne ønsker å samarbeide med Actis på områder hvor det trengs nytenkning for å redusere rusmiddelskader.

- Skal vi redusere alkoholskader, er det ikke sikkert at å stenge utestedene klokka to, eller dekke til ølen i butikken er de mest effektive virkemidlene for å få ned konsumet, sier hun.

Hun mener måten alkohol framstilles som en nødvendig del av fest og feiring på TV, er med på å bagatellisere og ufarliggjøre bruken.

- Alkoholen havner ofte i en matvarekategori. Det er klart mat og god vin henger sammen, men da glemmer man at det er fullt mulig å lage vin uten alkohol, sier hun, og utdyper:

- Man lager en sterk kobling mellom alkohol og kos, enten det er sjampanjesprettingen når man vinner, eller når politikere slår ring rundt bryggerinæringen, alkoholservering på gårder, og så videre.

Vil ikke forby

Dette står i skarp kontrast til behandlingen andre rusmidler får på TV, mener hun.

- Alkohol er det som er mest utbredt, som flest har et problem med, og som står for flest skader og dødsfall.

Hun understreker at Foreningen tryggere ruspolitikk ikke ønsker å forby alkohol.

- Forbudsregimet hadde jo en rekke andre negative konsekvenser. Vi sammenlikner ofte cannabis og psykedelika med alkohol, og det hender det folk reagerer på. Men det er jo helt naturlig å sammenlikne med alkohol når vi snakker om hva vi tolererer av risiko.

- Hadde det vært bedre om deltakerne på «Mesternes mester» sendte en «joint» rundt?

- Det kan være at det hadde vært sunnere for noen av dem, men jeg synes ikke man skal vise rusmiddelbruk på TV i det hele tatt, med mindre det er relevant eller for eksempel en naturlig del av en filmscene eller en dokumentar.

- Langt over mål

TV-sjef Arne Helsingen i NRK sier statskanalens familietilbud i helga skal være «trygt, hyggelig, morsomt og, ikke minst, engasjere familien».

- Det siste året har vi hatt titler som «Familieekspedisjonen», «Alle mot 1», «Stjernekamp», «Beat for beat», «10 på topp» og «Mesternes mester» i familietid i helgene, skriver han i en e-post til Dagbladet.

Helsingen sier han synes overskriften «Flatfyll som familieunderholdning» skyter langt over mål.

- Samtidig setter vi stor pris på tilbakemeldinger vi kan bruke aktivt i arbeidet videre, med å gi familiene de beste tv-opplevelsene sammen. Vi skal være, og er meget bevisste på vår rolle og hvilket publikum vi henvender oss til.

Når det gjelder middagene i «Mesternes mester», sier TV-sjefen at deltakerne står fritt til å velge mellom vin, vann og brus.

- Det er ingen flasker synlige i bildet, og deltakerne oppleves som voksne, varme og gode rollemodeller, mener han.

KASTET UT: I mandagens NRK-sending av «Dagsnytt 18» ble det hett i studio da Yousef Hadaoui og Trond Kværnstrøm diskuterte «Humorpisen». Hadaoui ble bedt om å forlate studio, men i etterkant viste det seg at det hele var et planlagt stunt. Video: NRKVis mer Vis mer

- Kjent feiring

Ifølge TV-sjefen bruker NRK forskjellige uttrykk for å visualisere en seier på TV: i «Stjernekamp» drysser det gullkonfetti over vinneren, mens i «Alle mot 1» får deltakeren blomster.

- At man spruter sjampanje på vinneren av «Mesternes mester», henger sammen med at dette er den mest kjente formen å feire vinneren på i sportsverdenen.

Han påpeker videre at den direktesendte rapporteringen fra en MGP-fest i Østfold ble sendt etter klokka 22.30, og skulle speile «en av mange typer MGP-fester».

- Vi vil evaluere dette med tanke på finalen neste år, og tar selvsagt med reaksjoner fra publikum i dette arbeidet.

Når det gjelder VM-sendingen fra Seefeld med Ingvild Flugstad Østberg og Therese Johaug, sier TV-sjefen at det hadde bakgrunn i et tidligere intervju NRK hadde gjort med Østberg.

- Hun skulle ta en shot om det ble medalje. Det ble medalje. Så avklarte vi med dem i forkant av studio, om de var med på en spøk - det ble en shot på sending - som var cola, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!