NRK julekalender

Langer ut mot NRK: - Resirkulering

NRKs nye kjendiskalender har både fått ros og kritikk. Men NRK-veteran Einar Lunde kaller det resirkulering.

KJENDIS-RESIRKULERING: Einar Lunde er ikke alene om å være lei de samme TV-ansiktene. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
KJENDIS-RESIRKULERING: Einar Lunde er ikke alene om å være lei de samme TV-ansiktene. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Enda en resirkulering av «såkalte kjendiser», sier NRK-veteran Einar Lunde (79) til Dagbladet.

Lunde sier at han bare trengte å se traileren til årets julekalender, før han følte at han hadde sett nok til å stille seg misfornøyd.

Ingebrigt Steen Jensen (67) ytret sin skuffelse over årets kalender fra NRK på Facebook, etter å ha sett én episode.

Til Dagbladet omtaler han adventsserien i negative ordelag.

- Dette må være et historisk bunnivå av adventskalender-tv, sier mangeårig reklamemann og forfatter Ingebrigt Steen Jensen (67) til Dagbladet. Han reagerer blant annet på utvalget av deltakere i programmet.

Einar Lunde er i likhet med Jensen lite begeistret over det NRK framstiller som «kjendiser».

- Jula er en så fantastisk glad og viktig begivenhet i verdenshistorien at jeg ikke vil la slikt ødelegge forberedelsene, forteller Lunde.

VERDENSHISTORIE: Lunde hadde ikke noe interesse av å forstyrre juleforberedelsene med humor-kalenderen. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
VERDENSHISTORIE: Lunde hadde ikke noe interesse av å forstyrre juleforberedelsene med humor-kalenderen. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Ifølge NRK var utvelgelsen av casten veldig gjennomtenkt.

- Utvelgelsen av cast var et samarbeid mellom produksjonsselskapet Magga&Anders, prosjektredaktør Mirja Minjares og castingbyrå Wirkola. Målet var å samle en bred og mangfoldig cast, med appell til alle aldre, skriver Mirja Minjares, prosjektredaktør for julekalenderen.

- Dette er ikke akkurat et typisk NRK-program, er humor og kjendis noe nytt dere satser på?

- I år kan folk i alle generasjoner velge mellom mer enn 20 julekalendre på NRK TV. Fra Jul i Skomakergata og Jul i Blåfjell til Snøfall og Kristiania magiske tivolitheater, i tillegg til den nye humorkalenderen 24-stjerners julekalender. Både julekalendere og humor har en lang tradisjon på NRK og neste år kommer en ny stor drama-julekalender, sier Arne Helsingen, TV-sjefen i NRK.

NRKs nye julekalender-konsept går ut på at 24 kjente profiler konkurrerer mot hverandre hver dag fram til jul. Oppgavene kan være så mangt, som å pynte det fineste pepperkakehuset, eller smelte en isbit med kroppsvarme.

En ny reality-topp

Første julekalender-episode fikk et totalt seertall på 821 000, et tall de neste episodene ikke har klart å toppe men holder seg stabilt like ved. Noe gjør de riktig.

Programmet har gått over all forventning, ifølge Mirja Minjares, prosjektredaktør i NRK.

- Vi har vært ganske trygge på at dette er gøyalt innhold som har gode forutsetninger for å treffe målet om å gi publikum en daglig morsom pause fra julestria, men at så mange seere skulle mene det samme som oss er vi skikkelig fornøyde med, sier hun videre.

Blant deltakerne finner vi blant annet MDG-Lan Marie Berg, Martin Lepperød, Christian Borch og Aurora Gude, altså en politiker, en komiker, tidligere nyhetsanker og en blogger. Resten av deltakergruppen består av influensere, reality-kjendiser og en blanding av NRK-kjendiser og TV 2-kjendiser.

FAVORITTPROGRAM: Julekalenderen er ifølge Hope uten tvil favorittdeltagelsen han har gjort hittil. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FAVORITTPROGRAM: Julekalenderen er ifølge Hope uten tvil favorittdeltagelsen han har gjort hittil. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Hasse Hope, er en av deltakerne som røk ut tidlig. Komikeren med utdannelse som manusforfatter mener julekalenderen er det store nye i reality-verdenen.

- Dette er den nye reality-toppen av norsk produksjon, med den beste casten. Vi har jo alt fra Christian Borch til «Ex on the beach»-deltakere, sier Hope.

Gir terningkast 5

Hope tror at et program der kjendiser må ta seg svært lite seriøst, er akkurat det reality-verdenen trenger.

Han mener programmet er mye mer nytenkende og kreativt en kritikken den har fått tilsier. VG sin anmeldelse av julekalenderen ga programmet et terningkast to, Hope er ikke enig.

- Jeg syntes julekalenderen ligger på i hvert fall en femmer, kanskje til og med en seks, sier han.

Han sier at kjendisene som ble med på programmet fikk beskjed om at programmet ville kreve at deltakerne måtte by på seg selv.

- Jeg håper jeg kan være med hvert eneste år videre, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer