«Frontkjempere» på NRK:

Langer ut mot NRK-serie

NRK beskyldes for å være et «ukritisk mikrofonstativ» for tidligere nazister. Flere av historikerne som medvirker i serien, forteller at de ønsket å trekke seg da de så resultatet. NRK og regissøren avviser kritikken.

REAGERER: Flere av forskerne som medvirker i NRKs nye dokumentarserie «Frontkjempere» reagerer kraftig på framstillingen av frontkjemper-historien. Foto: Filmavdelingen AS / NRK
REAGERER: Flere av forskerne som medvirker i NRKs nye dokumentarserie «Frontkjempere» reagerer kraftig på framstillingen av frontkjemper-historien. Foto: Filmavdelingen AS / NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det vi ikke trenger nå, er en serie som i forsøk på å forstå motivasjonen til norske frontkjempere, ender opp med å bli et ukritisk mikrofonstativ, og lar dem presentere sin parfymerte framstilling for å legitimere sine valg, sier seniorforsker ved Holocaustsenteret, Terje Emberland, til Dagbladet.

Tirsdag har NRKs nye dokumentarserie «Frontkjempere» premiere hos statskanalen. Den inneholder intervjuer med nordmenn som kjempet på Hitlers side under andre verdenskrig, satt i kontekst av «et bredt utvalg faghistorikere».

«Hvordan kunne tusenvis av nordmenn velge å kjempe for okkupasjonsmakten? Hva var det som motiverte dem til å verve seg, og hva var det de opplevde på Østfronten - tusenvis av kilometer hjemmefra? Deltok et stort antall frontkjemperne i nazistenes grusomheter, eller var de uvitende om mye av det som ventet, og ble kastet inn i en krig de ikke ante konsekvensene av?»

Dette er spørsmål serien ifølge NRK skal gi svar på.

KRITISK: Forsker og historiker Terje Emberland er sterkt kritisk til NRKs nye dokumentarserie om de norske frontkjemperne under andre verdenskrig. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KRITISK: Forsker og historiker Terje Emberland er sterkt kritisk til NRKs nye dokumentarserie om de norske frontkjemperne under andre verdenskrig. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Hadde ikke medvirket hvis jeg visste

Emberland har sammen med flere forskere og historikere medvirket i serien. Han er ikke imponert over resultatet. I et innlegg på Facebook skriver han:

«Slik denne serien er blitt, ønsker jeg overhodet ikke å bidra til å legitimere den ved mitt nærvær!»

Historiker Lars Borgersrud, som også medvirker, deler Emberlands oppfatning.

- Vi fikk se utkastet for to uker siden. Da var det ikke lenger mulig å påvirke resultatet nevneverdig. Jeg hadde ikke medvirket hvis jeg visste at det skulle bli sånn som det ble, sier han.

Forskerne mener altså at serien videreformidler flere myter som frontkjemperne selv bruker for å unnskylde sin virksomhet, og at dette ikke blir tilstrekkelig korrigert med historiske kilder og forskning.

- Det får stå uimotsagt i serien. De var nazister. De var NS-medlemmer og ønsket et nazistisk Norge og Europa. Det underslår denne serien, sier Borgersrud.

- NRK VIDEREFORMIDLER MYTER: Det mener historiker Lars Borgersrud. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
- NRK VIDEREFORMIDLER MYTER: Det mener historiker Lars Borgersrud. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- De norske Waffen-SS-frivilliges egne fortellinger i ettertid tillegges like stor vekt som den samlede forskningsbaserte kunnskapen vi i dag sitter på, om deres bakgrunn, motiver og handlinger. Det er en slik falsk balanse som opprettes her, utdyper Emberland.

Les svaret fra NRK og regissør Alexander Kristiansen lenger nede i saken.

- Får fram mangfoldet

I serien medvirker også historiker Knut Flovik Thoresen. Han deler ikke Emberland og Borgersruds syn.

- Jeg tror nesten folk får se serien og bedømme selv. Jeg registrerer at mange mener mye uten engang å ha sett serien. Det deltar sju kompetente faghistorikere i serien, som alle får uttale seg. Personlig synes jeg ikke serien ukritisk formidler kun frontkjempernes versjon, jeg registrerer at et par av de andre historikerne har et annet syn på dette, og det må være greit, skriver han i en e-post til Dagbladet.

Carey Mulligan og Ralph Fiennes spiller enka og utgraveren som gjorde et fantastisk arkeologisk funn, like før andre verdenskrig brøt ut. Se traileren Vis mer

Thoresen mener det er positivt at historikerne har ulikt syn på både serien og historien.

- Selv mener jeg at serien får fram mangfoldet i synet på frontkjempernes historie og den forskjellige tolkingen av kildene. Et historiefaglig mangfold er svært viktig for en bred og god fagdebatt, og ingen av oss kan ta eierskap på historien. Historiefaget er ingen eksakt vitenskap, spesielt når det kommer til fortidas aktørers motivasjon, avslutter han.

- Protestert overfor NRK

Ifølge Terje Emberland var de flere som reagerte da de mottok første utkastet til manus.

- Vi protesterte og forlangte omfattende endringer som betingelse for å tillate at våre intervjuer fortsatt kunne brukes. Det ble vi lovet. Så hørte vi ingenting før vi fikk beskjed om at serien var ferdig og skulle sendes.

Han forteller at det ble gjort små endringer basert på deres tilbakemeldinger, og at de har protestert overfor NRK.

NRK og regissør Alexander Kristiansen er forelagt kritikken fra Emberland og Borgersrud. Prosjektredaktør i NRK, Marie Sjo, skriver i en SMS at hun oppfatter prosessen mellom regissøren og historikerne som ryddig.

- De har hatt mange innspill underveis. NRK mener «Frontkjempere» er en serie som vil kaste lys over en del av krigshistorien som ikke er så godt kjent hos det store publikum, og vi er klar over at den kan vekke debatt. Den ønsker vi velkommen, skriver Sjo.

- Foreløpig er ikke serien publisert, og vi vil at publikum først skal få se, for så å gjøre seg opp en mening og dermed ha utbytte av debatten.

- Flere runder

Regissør Alexander Kristiansen mener de involverte fagpersonene har fått anledning til å påvirke sluttresultatet «i langt større grad enn det som er vanlig».

- Vi har gått flere runder med Lars Borgersrud og andre historikere, hvor de har kommet med detaljerte innspill, og mange av dem har blitt tatt med i serien. Enkelte historikere har vært involvert i prosjektet siden 2014. Men på et eller annet sted måtte vi sette strek, skriver han i en e-post til Dagbladet.

Der hvor historikerne var uenige seg imellom, har han heller latt flere komme til orde, forteller han.

- Vi kunne ikke debattere i det uendelige, og til slutt var det min redaksjonelle avgjørelse hva som ble endret og hva som ikke ble endret.

- Unike tidsvitner

Kristiansen bestrider på det sterkeste at frontkjemperne får stå uimotsagt i serien, og at serieskaperne lar seg bruke som «mikrofonstativ».

- Dette underbygges av Sigurd Sørlie (avdelingsleder ved Institutt for forsvarsstudier, red.anm.) og Terje Emberland, som forteller at det går et blodspor gjennom Ukraina hvor enheter med nordmenn befant seg på samme tid. Stein Ugelvik Larsen (norsk statsviter, red.anm.) legger til at nordmennene i divisjon Wiking, i fronten bak fronten, «åpenbart har begått krigsforbrytelser.»

Regissøren forteller videre at serien viser dramatisering av drap på sivile, jøder og krigsfanger som «illustrerer nazistenes grusomme mordpolitikk».

- Den aller verste dramatiseringen vi har med, er når en frontkjemper er med på å holde vakt når kvinner, barn og gamle menn blir brent levende i en kirke.

Kristiansen sier frontkjempernes egne historier danner kjernen i serien.

- De er unike tidsvitner som vi så vidt klarte å dokumentere før det var for seint. Men frontkjempernes historier står ikke uimotsagt. Sju erfarne historikere flettes tett gjennom alle episodene og skaper en balansert framstilling av tida ved Østfronten.

Han framholder at serien har hatt som mål å gjengi historien så korrekt som mulig.

- De sju medvirkende historikerne har gått igjennom innholdet med lupe, og etter det jeg vet, finnes det ikke en eneste faktafeil i serien. Det som det er uenighet mellom historikerne om, er hvordan vi skal tolke kildene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer