«Frontkjempere» på NRK:

Langer ut mot NRK-serie

NRK beskyldes for å være et «ukritisk mikrofonstativ» for tidligere nazister. Flere av historikerne som medvirker i serien, forteller at de ønsket å trekke seg da de så resultatet. NRK og regissøren avviser kritikken.

REAGERER: Flere av forskerne som medvirker i NRKs nye dokumentarserie «Frontkjempere» reagerer kraftig på framstillingen av frontkjemper-historien. Foto: Filmavdelingen AS / NRK
REAGERER: Flere av forskerne som medvirker i NRKs nye dokumentarserie «Frontkjempere» reagerer kraftig på framstillingen av frontkjemper-historien. Foto: Filmavdelingen AS / NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det vi ikke trenger nå, er en serie som i forsøk på å forstå motivasjonen til norske frontkjempere, ender opp med å bli et ukritisk mikrofonstativ, og lar dem presentere sin parfymerte framstilling for å legitimere sine valg, sier seniorforsker ved Holocaustsenteret, Terje Emberland, til Dagbladet.

Tirsdag har NRKs nye dokumentarserie «Frontkjempere» premiere hos statskanalen. Den inneholder intervjuer med nordmenn som kjempet på Hitlers side under andre verdenskrig, satt i kontekst av «et bredt utvalg faghistorikere».

«Hvordan kunne tusenvis av nordmenn velge å kjempe for okkupasjonsmakten? Hva var det som motiverte dem til å verve seg, og hva var det de opplevde på Østfronten - tusenvis av kilometer hjemmefra? Deltok et stort antall frontkjemperne i nazistenes grusomheter, eller var de uvitende om mye av det som ventet, og ble kastet inn i en krig de ikke ante konsekvensene av?»

Dette er spørsmål serien ifølge NRK skal gi svar på.

- Hadde ikke medvirket hvis jeg visste

Emberland har sammen med flere forskere og historikere medvirket i serien. Han er ikke imponert over resultatet. I et innlegg på Facebook skriver han:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer