Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NRKs ressursbruk:

Langer ut mot NRKs ressursbruk: - Helt koko

Kommer med råd til statskanalen om hvordan de kan speile hele landet bedre.

NYHETSKRITIKK: NRK får kritikk for å ikke speile bredden av det som skjer i hele landet godt nok i hovedsendingene for nyheter. Nå har redaktøren i Medier24 kommet med fire forslag til hvordan han mener NRK kan lage et bedre produkt. Foto: Gonzales Photo / NTB Scanpix
NYHETSKRITIKK: NRK får kritikk for å ikke speile bredden av det som skjer i hele landet godt nok i hovedsendingene for nyheter. Nå har redaktøren i Medier24 kommet med fire forslag til hvordan han mener NRK kan lage et bedre produkt. Foto: Gonzales Photo / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): - Gang på gang viser det seg at NRK ikke klarer å fange opp hele landet i nasjonale sendinger, sier Gard Michalsen, redaktør for bransjenettstedet Medier24.

Den siste tiden har det vært debatt om hvordan NRK dekker nyheter fra alle deler av landet. NRK fikk blant annet mye kritikk for ressursbruken, da de sendte journalister fra Oslo til Tromsø for å lage reportasje til Dagsrevyen, om nordlys-turismen.

Det til tross for at NRK, ifølge iTromsø, har 31 nyhetsårverk på lokalkontorer i Troms.

I januar uttalte også mediekommentator Sven Egil Omdal at NRKs nyhetsledelse bør bite i det sure eplet og innrømme at TV 2 har vært bedre enn dem til å reflektere det geografiske mangfoldet i Norge.

Nå har Medier24-redaktør Gard Michalsen kommet med fire konkrete forslag til NRK, om hvordan de kan speile hele landet på en bedre måte.

Fire forslag

Han mener NRK for det første bør halvere antall sendinger med distriktsnyheter på TV, fra ti til fem, og for det andre legge ned de regionale nettsidene. Han mener også at programmet «Debatten», bør flyttes ut av Oslo og lages et annet sted i landet.

Siden de to første forslagene frigjør kapasitet, foreslår han at denne kapasiteten må brukes på mer nyhetsjournalistikk og mer programproduksjon fra andre deler av landet.

- I dag sitter NRK og redigerer 16 forskjellige regionale nettsider. Det krever ganske mange årsverk. Distriktssendingene krever også mye ressurser, så hvis du halverer fra ti til fem får du umiddelbart mye ressurser som kan brukes på nyhetsproduksjon fra hele landet, sier Michalsen.

Han mener nyhetssaker fra Oslo ofte blir prioritert foran andre viktige saker fra resten av landet, selv om disse ikke har så stor interesse utenfor hovedstadsområdet. Michalsen tror forslagene kan bidra til at nyheter fra alle deler av landet oftere får større plass i Dagsrevyen.

- Når Dagsrevyen for eksempel kjører toppsak på renovasjonsetaten i Oslo, er jo det en viktig sak fordi den er veldig spesiell. Men for de fire millionene innbyggere som ikke har så mye med Oslo å gjøre i hverdagen, har ikke søppelkjøring i Oslo så mye å si, sier Michalsen.

- Vi har litt å gå på

KOMMER MED FORSLAG: Gard Michalsen, redaktør for Medier24. Foto: Erik Brenli
KOMMER MED FORSLAG: Gard Michalsen, redaktør for Medier24. Foto: Erik Brenli Vis mer

Grethe Gynnild-Johnsen, distriktsredaktør i NRK, mener Michaelsen ikke tar høyde for at NRK allerede har en betydelig produksjon utenfor hovedkontoret i Oslo.

- Nesten en tredjedel av NRKs medarbeidere er utenfor Marienlyst. Sjangerområdene natur, livssyn, hverdagsdokumentar, vitenskap og sakte-tv er områder som distriktskontorene har totalansvar for. 70 prosent av P1 lages også utenfor Oslo, og det er en av verdens største radiokanaler, sier hun.

Men hun legger til at NRK har en del å gå på når det gjelder å produsere flere nyheter fra hele landet, til hele landet.

- Jeg mener vi har en del å gå på når det gjelder å levere mer viktig journalistikk fra hele landet til hele landet. Det tar vi ekstra grep om nå i samarbeid med nyhetsdivisjonen og NRK Sapmi, sier Gynnild-Johnsen.

- Trenger ikke frigjøre kapasitet

Hun mener det er fint med innspill som Michaelsens, til hvordan NRK skal organiseres.

- Men vi må organisere virksomheten vår på den måten vi synes er mest hensiktsmessig. Vi har 900 medarbeidere i distriktene. Halvparten jobber med nyheter, og resten jobber med nasjonal programsproduksjon innen viten, natur, dokumentar og nasjonale radioprogrammer til P1, P1+ og P3, sier hun.

Hun er uenig med Michaelsens utspill om at NRK trenger å frigjøre kapasitet. Påstanden om at TV 2 har vært bedre til å reflektere det geografiske mangfoldet i Norge mener hun også er feil.

- Det er ikke riktig. Distriktskontorene utgjør 30 prosent av forsiden til nrk.no. Vi leverer nasjonale nyheter til «Her og nå», «Dagsnytt» og TV-nyheter. Fakta er at vi lager betydelig flere nyheter fra hele landet til hele landet, sier Gynilld-Johnsen.

- Helt koko

Skjalg Fjellheim, politisk redaktør i avisa Nordlys, var blant de som reagerte på ressursbruken til NRK da Oslo-journalister ble sendt til Nord-Norge for å lage nordlysreportasje. I et innlegg på Facebook kalte han ressursbruken «helt hysterisk komisk».

- Hvis de 900 NRK-journalistene som er utenfor Oslo skal pusle med lokaljournalistikk og ikke levere nasjonalt innhold, vill begrunnelsen for NRKs distriktsoppdrag falle bort, sier Fjellheim.

Han betegner det som «helt koko» at NRK bruker penger på å sende Oslo-jornalister til steder med distriktskontor.

- Dette skjer ofte. Det er gjennomgående over flere år. Når NRK får nærmere seks milliarder kroner i lisens har de et spesielt ansvar for å forvalte det på en forsvarlig måte, sier Fjellheim, som også mener at TV 2 er bedre på å dekke hele landet i sine nyhetssendinger, enn det NRK er.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling