Langer ut mot rølpestempel i camping-TV

- Jeg må si jeg skjemtes for å si at jeg lå på Larkollen, sier Lillegull Jacobsen. Nå forteller beboerne på campingplassen kjent fra TVNorges realityserie hva de egentlig mener.

CAMPING: Er det egentlig så harry på campingplass? Dagbladet spurte en rekke campinggjester om hva de syntes. Reporter: Mathilde Lea. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

LARKOLLEN (Dagbladet): «Hele» Norge ble kjent med Larkollen camping og deres campinggjester da TV Norge sendte programmet «Ja, vi elsker camping» i 2017, og seinere i 2018.

Nå viser det seg imidlertid at både gjester og bestyrer av campingplassen føler seg misforstått, og mener at TV-serien hadde feil vinkel. Det skriver Moss Avis.

Bestyrer Lisbeth Høiseth mener campingplassen ble framstilt helt feil.

- Produksjonen dro inn folk som vanligvis ikke ferierer her. Den rølpingen og de rånerne som ble vist på TV er ikke noe som hører hjemme her, sier hun til avisa.

«Lyckliga gatan»

Sola skinner over en knallblå himmel. Larkollen camping har vært en yndet lokasjon for camping-TV. Ikke bare har TV Norge brukt plassen i «Ja, vi elsker camping», men også NRK har laget TV fra stedet flere av beboere kaller «paradis».

LYCKLIGA GATAN: I selveste «Lyckliga gatan» finner vi Elisabeth Haugen og Lillegull Jacobsen, veteraner på Larkollen camping. Foto: Marlene Storrusten / Dagbladet
LYCKLIGA GATAN: I selveste «Lyckliga gatan» finner vi Elisabeth Haugen og Lillegull Jacobsen, veteraner på Larkollen camping. Foto: Marlene Storrusten / Dagbladet Vis mer

I dokumentaren «Livet på Larkollen» på NRK var blant andre Lillegull Jacobsen en av hovedpersonene. Blant fargerike prydblomster og grønne hekker i den såkalte «Lyckliga gatan» finner vi Jacobsen og hennes ferievenninne Elisabeth Haugen.

- «Ja, vi elsker camping» satte campinglivet i et veldig negativt lys. Vi er vanlige mennesker på en vanlig ferie, bare at vi har campingvogn i stedet for ei hytte. Vi oppfører oss som folk, og vi har det veldig hyggelig, sier Elisabeth Haugen.

I «Lyckliga gatan» har de to feriert sammen i over 30 år. Før pleide de å gå under navnene «jentene». Nå kjenner «alle» dem som Elisabeth og Lillegull. Ingen av dem kunne kjenne seg igjen i det som ble vist på TVNorge.

- Det er ikke den campingplassen som jeg har kjent i 33 år. Det var nesten så jeg skjemtes for å si at jeg lå her. Jeg må si jeg er veldig skuffet over måten Larkollen ble framstilt på, sier Jacobsen.

- Hva var det som var mest fjernt fra virkeligheten deres?

- Én: Det er fylla. To: fylla. Og tre: Det er de rånerne som var her. De hadde nok aldri sluppet inn på campingplassen, hadde det ikke vært for TVNorge, mener Haugen.

JENTENE: Elisabeth Haugen (t.v.) og Lillegull Jacobsen har feriert på Larkollen i over 30 år. De mener det verken er harry eller rølp å være campingturist. Foto: Malene Storrusten / Dagbladet
JENTENE: Elisabeth Haugen (t.v.) og Lillegull Jacobsen har feriert på Larkollen i over 30 år. De mener det verken er harry eller rølp å være campingturist. Foto: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

- Framstilt feil

Frode Jarlind og familien har reist helt fra Bergen for å feriere på Larkollen. Det er det fjerde året de tar turen til campingplassen. Han har sett alle episodene av «Ja, vi elsker camping», og klarer heller ikke å kjenne seg igjen i det han har sett.

- Jeg synes campingplassen får et ufortjent rykte som en harry plass. Det er ikke sånn det er her. Vi har vært her noen år, og jeg ser ingen likhetstrekk med det som blir framstilt på fjernsynet, sier han, og utdyper:

- Dette er en stille og rolig, familievennlig plass. De skulle vel lage god underholdning - og visst var det underholdende. Men det ble framstilt feil. Det er vinklet på helt feil måte enn sånn som campingplassen egentlig er.

Tommy Jensen ferierer på Larkollen sammen med sin ekskone og to barn. Han kommer kjørende på en elscooter på vei mot vaskehuset og stopper opp for å slå av en prat med Dagbladet. Det viser seg at både Jensen og familien har medvirket i TVNorges «Ja, vi elsker camping». Som en av dem med fast vognplass er hans inntrykk at det er langt mellom vognene der «harryrølpen» forekommer.

- Jeg skal ikke snakke om dagplassene, men i serien så vet jeg at det ble hentet inn noen som skulle rølpe. Det ble iscenesatt, hevder Jensen overfor Dagbladet.

CAMPINGMUSIKAL: Det er ikke bare på TVNorge at det lages programmer om campingplasser. Med basis i Ole Ivars-låtene har TV2 nemlig laget en musikalsk komiserie om Smørsia Camping. Trailer: TV 2 Vis mer

- Beklagelig

Ifølge kommunikasjonssjef Hanne McBride hos Discovery Networks Norge er «Ja, vi elsker camping» et populært program, som følger livet på campingplasser flere steder i landet.

- Programmet har også medvirkende som er ferske i campingfaget. Dette er mennesker som har ønsket å prøve denne ferieformen og som har vært villige til å dele den opplevelsen på skjermen, skriver McBride i en epost til Dagbladet.

Hun sier det selvsagt er beklagelig at noen av de faste campinggjestene føler de ikke kan kjenne seg igjen i måten plassen deres er framstilt på.

- Men dessverre har ikke denne tilbakemeldingen nådd oss i TVNorge før gjennom denne saken. Når det er sagt, syns vi Larkollen ser ut som et fantastisk sted å tilbringe sommeren, og det både håper og tror vi at dem som ser serien på Dplay er enige i.

REISER FRA BERGEN: Frode Jarlind og familien har reist fra Bergen for å feriere på Larkollen. Det er fjerde året de kommer til campingplassen, og de trives svært godt. Foto: Malene Storrusten / Dagbladet
REISER FRA BERGEN: Frode Jarlind og familien har reist fra Bergen for å feriere på Larkollen. Det er fjerde året de kommer til campingplassen, og de trives svært godt. Foto: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

- Blitt «harryfisert»

Ferierende Tommy Jensen tror det gjennom åra har opparbeidet seg et rykte om at camping er harry, og innrømmer at han selv tenkte det var «blodharry» en gang i tida. Han pleide å se for seg campinggjester i crocs og bar overkropp, med D.D.E. på høyttaleren. Men det endret seg raskt da han selv fikk vogn og fast plass nede ved sjøen.

- Det har vært et par-tre sesonger med camping på TV. Vi har ledd godt av det vi også. Så var vi med på dette, og ting blir jo gjort om litt. Man legger til noen lyder, og det blir «komifisert» eller «harryfisert». Men man får bare bjuda på, tenker jeg. Eller så får man holde seg unna, og behøver ikke være med på det.

Camille Bakke er også blant de faste camperne på Larkollen. Hun har et inntrykk av at det generelt er mye fordumming av campinggjester på TV. Selv holdt hun seg langt unna kameraene da de filmet «Ja, vi elsker camping».

- Jeg har flere familiemedlemmer som bor på campingen, og det er ingen av oss som har vært på TV, eller som har ønsket det. Jeg vet om en annen familie som ble spurt om bli filmet, og de hadde sagt at de blir framstilt så dumt på TV, at de ikke var interessert i å være med, sier Bakke til Dagbladet.

FASTBOER: Camilla Bakke er blant de som har fast vognplass på Larkollen. Hun forteller at både hun og familien holdt seg langt unna kameraene. Foto: Mathilde Lea / Dagbladet
FASTBOER: Camilla Bakke er blant de som har fast vognplass på Larkollen. Hun forteller at både hun og familien holdt seg langt unna kameraene. Foto: Mathilde Lea / Dagbladet Vis mer

Hun roser imidlertid NRKs Sommeråpent for hvordan de framstilte Larkollen da de besøkte campingplassen tidligere i sommer. Det mener hun var en god måte å framstille både campingplassen og aktivitetene rundt.

- Jeg tror nok kanskje de realityshowene som gjør mer ut av det, gjør det for å få litt mer seere. Men jeg bryr meg ikke om hva folk flest mener. Vi er bare her og koser oss vi. Jeg synes ikke camping er harry!