Langhåra Beatles-ramp

Hvordan skal de unge respektere noen som så tydelig ikke respekterer dem?

Tidligere innlegg i debatten:

• «Ungdommens virkelighet», Hans-Wilhelm Steinfeld, journalist

• «Ungdommen er ikke vokst opp i et vakuum», Alexander Fjellestad, student

Hva har ikke dagens unge voksne lært om nettopp sin foreldregenerasjon, og deres ungdomsopprør - og hva har vi ikke hørt om den delen av foreldregenerasjonen som vokste opp bare et tiår senere? Hva blir vel ikke sagt om sekstiåtterne? Vi er vokst opp med å bli fortalt at vår foreldregenerasjon er tilnærmet lik slik Steinfeld beskriver dagens oppvoksende slekt. Det samme uttalte Jesus i sin tid, og det var heldigvis før både min, mine foreldre og trolig også Steinfeld sin tid. Steinfeld sine uttalelser kan med andre ord ikke sees på som noe annet enn tankene til en mann som, dessverre, begynner å miste litt oversikt over dagens oppvoksende slekts liv og levnet.

Som universitetsutdannet, ung kvinne som nærmer meg 30 alt for fort, må jeg si jeg blir overrasket over de utrolig generaliserende uttalelsene som kommer fra Steinfeld. Hvordan var egentlig han da han var ung? Hva betød noe i hans liv? Hvem avgjør at det er bedre å være opptatt av musikk enn internett? Er det bedre å være en av de "rare" som sitter alene og leser russiske forfattere og hører på Beethoven, eller er det viktigere å delta i samfunnslivet ved å benytte seg av tilgjengelig teknologi som sms og internett?

At studenter jukser på eksamen og gruppearbeid er da ikke noe nytt, forskjellen er at nå blir de avslørt! Mye av årsaken til at det jukses, tror jeg er rett og slett mangel på kunnskap. For hvem har egentlig ansvar for å forme ungdommens etikk og moral? Jo det er foreldre og lærere - de voksne i samfunnet. Når ny teknologi som internett blir tilgjengelig er det derfor et stort ansvar foreldre, lærere og andre autoriteter i ungdommens hverdag får. De må nemlig lære ungdommen hvordan de skal håndtere sin nye digitale hverdag, hvor grensene går, og hva som er å betrakte som rett og galt. Vår verden er ikke lengre bare tredimensjonal - vi har fått en firedimensjonal verden.

Når slike surmagede betraktninger av den oppvoksende generasjon som den Steinfeld utviser kommer til overflaten, viser det i mine øyne en ting; en mann, hvis alder begynner å merkes, og det på en slik måte at han ikke lengre evner å følge med i den forrykende utviklingen. Dette skaper sikkert mye frustrasjon. Ved å angripe det uforståelige får han kanskje ut frustrasjon, men har gjør hele sin generasjon en bjørnetjeneste - for hvordan skal de unge respektere noen som så tydelig ikke respekterer dem? Det er slutt på den tiden da man respekterte de eldre fordi de var gamle - nå må du faktisk fortjene det - uheldigvis for de eldre?

Illustrasjonsfoto: SARA JOHANNESEN/SCANPIX
Illustrasjonsfoto: SARA JOHANNESEN/SCANPIX Vis mer
Langhåra Beatles-ramp