SMÅRETTER: tradisjonell spansk tapas er blitt populær i Norge de seinere åra. Den kan varieres nesten i det uendelige. Foto: NTB Scanpix
SMÅRETTER: tradisjonell spansk tapas er blitt populær i Norge de seinere åra. Den kan varieres nesten i det uendelige. Foto: NTB ScanpixVis mer

Langreiste, eksotiske kokebøker med tilbud fra tapas til tandori

Wandrups utvalgte: Kulinariske godbiter fra Spania og India.

GASTRONIMISKE gleder fra spansk kjøkken.
GASTRONIMISKE gleder fra spansk kjøkken. Vis mer

KOKEBØKER: Tapas er et ord som har glidd uanstrengt inn i den norske matbevisstheten, akkurat som pizza, sushi eller taco i sin tid. Men i likhet med sistnevnte, kan også tapas få preg av rutine og klisjefylt gjentakelse. Jon Berg og Rodrigo Belda gir gode tips til å unngå det kjedsommelige og dvaske i sin bok «Smak spansk», som innledes med en vandring ned Calle de las Infantas i Madrid, langs en liten stripe av autentiske tapas-barer.

Boka er bygd opp som det forfatterne kaller «matsafari», en blanding av reiseskildring og jakt på spennende oppskrifter innen både det moderne og det tradisjonelle spanske kjøkkenet. Paul Paiewonsky har tatt de inspirerte bildene, som gjør det fristende å besøke den spanske hovedstaden. Eller bli hjemme, med denne boka, som varer i hvert fall vinteren ut.

NIRU KUMRA har lært hemmelighetene av sin mor og moromor.
NIRU KUMRA har lært hemmelighetene av sin mor og moromor. Vis mer

Mer kulinarisk eksotisme finner du i den indiskfødte Niru Kumras bok «Masalamagic», på samme tid er en grunnbok i indisk kjøkken og personlig reise gjennom en matinteresse som startet i barndommen. Josefin Linder har foreviget undt 70 retter.

Niru Kumra er født i Punjab, der tandoori og makhani er spesialiteter. Hun går også igjennom det indiske kjøkkenets historie og geografi. Som hun skriver: «Hemmeligheten med indisk mat ligger i riktig bruk av krydder; det er her magien trer frem