APOKALYPSE. NÅ: Jordens undergang, eller en norsk fjellvei på sommeren? Illustrasjon: Viktor Vasnetsov (1887)
APOKALYPSE. NÅ: Jordens undergang, eller en norsk fjellvei på sommeren? Illustrasjon: Viktor Vasnetsov (1887)Vis mer

Langs en idyllisk grusvei i Jotunheimen skal jeg dø

Apokalypsen er en smal fjellvei.

Meninger

Jeg runder svingen og ser ham i det fjerne. Hesten er av grått metall, kusken av is. Han øker farten, og glir forbi en bred veilomme. Den er ikke for ham, men tydeligvis for allmuen, bermen, de dødelige. Men det er jo trangt her nede hos meg. Ingen muligheter. Jeg stopper. Våre øyne møtes. Isfront. Noen må blåse retrett.

Iskusken vil noe. Han fortsetter. Gasser på. En vill og destruktiv ferd. Noen der borte er klar for front mot front. Røde øyne som en demon. Han er opphøyd blitt. En ond Supermann. Å vike, hans kryptonitt.

Røntgensynet penetrerer krappe svinger. En smal fjellvei er ingenting. Vik, Knut. Han kommer, han ser, han vinner. Plutselig utenomjordisk kontroll. Han er Norges beste jernrytter. En av de fire. En av apokalypsens ryttere. På vei mot meg. Ikke med pest, ikke med død, ikke med hungersnød. Nei. Han bringer krig. Krig på fire hjul. Langs en idyllisk grusvei i Jotunheimen skal jeg dø.

Jeg blåser retrett. Sure trompeter fra en ødelagt ryggesensor ljomer, river i filt, skinn og nerver her inne. Der ute? Kyr, skog, stein og berg i alle himmelretninger. Dette går aldri bra. Vent, en lomme der bak i den smale horisonten. Reverser. Gi gass.

Ah, en lukeretrett av rang. General Knut er alltid best med kuhalen mellom beina. Rytter Krig rykker nærmere. Det fryktede øyeblikket kommer. Han passerer. Sint. Han har følge, for foran ved hans side sitter Pest, i sur kvinneform. I baksetet Hungersnød, et lite barn. Øyne våte og lukket, munn åpen og vrengt. Rytter Krig kriger på to fronter, og han leter etter Død.

General Knut vinker, men Krig enser ingen. Han gjesper, gnir demonøynene. Slaget er uansett tapt. En brukt Kleenex som hvitt flagg. Vift med kuhalen, for Jotunheimen er trygg igjen. Bare ikke Hungersnød vekker jotnene. Vent, hvem ruller mot meg der framme? Tykk, hvit og ustabil. Sannelig, der kommer sistemann. Med en godt synlig klistrelapp. «D». D for Død.