Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Langsiktig landbruk

Landbruket må legges om i takt med klimaendringene, og dette vil kreve betydelige investeringer.

BESVÆRLIG TØRKE: Bonde Lars Halvor Stokstad på Kløfta driver med korn, melk og kjøtt. Kornavlingen er kjørt, og at han vil få under det halve av normal avling i år. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
BESVÆRLIG TØRKE: Bonde Lars Halvor Stokstad på Kløfta driver med korn, melk og kjøtt. Kornavlingen er kjørt, og at han vil få under det halve av normal avling i år. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tørkesommeren i Sør-Norge har ført til ny oppmerksomhet rundt landbruket, matsikkerhet og klimautviklingen. Alle som beveger seg ut av bysentrene kan med egne øyne se at tørken har en dramatisk effekt på bondens avlinger. I neste omgang får dette konsekvens for husdyrene, og dermed leveransene av melkeprodukter og kjøtt. Store avvik kan få langsiktige konsekvenser fordi jordbruk handler om naturlige prosesser som ikke raskt kan korrigeres eller framskyndes. Det tar tre år å få fram ei melkeku.

Bøndenes organisasjoner peker på at situasjonen er ekstraordinær, og at det er behov for særskilte bevilgninger fra staten for å hindre store økonomiske tap, konkurser og fall i landbruksproduksjonen. Hvor store bøndenes tap vil bli, er usikkert. Foreløpige tall viser at norske bønder trolig vil søke om over 1,1 milliarder kroner i erstatning for avlingsskader. Bondeorganisasjonene forventer et totalt verditap på 5 - 6 milliarder.

Regjeringen er foreløpig tilbakeholden med å love ferske penger. Statsminister Erna Solberg sier hun har forståelse for bøndenes vanskelige situasjon, og utelukker ikke en eventuell krisepakke. Uansett vil regjeringen først ha et mer sikkert grunnlag for hvor store kostnader tørken påfører bøndene. Det kan vel heller ikke utelukkes at en løsning også vil innrettes slik at den skaper et bedre forhold til regjeringens livbøye, dvs. Kristelig Folkeparti.

Det er åpenbart riktig å hjelpe norsk landbruk over den kneika som tørken representerer. Her må det brukes et helhetssyn der fremtidig norsk forsyningssikkerhet når det gjelder mat spiller en viktig rolle. I et slikt perspektiv er det heller ikke nok å betale seg ut av den pågående krisen. Landbruket må legges om i takt med klimaendringene, og dette vil kreve betydelige investeringer.

Tørken på den nordlige halvkule denne sommeren er ekstrem, men neppe enestående om vi ser framover. Forskerne har lenge advart mot betydelige svingninger i været med sterkere regn, tørke og vind. I Norge vil det særlig dreie seg om vann og temperatur, ifølge spesialrådgiver Arne Bardalen ved Norsk Institutt for bioøkonomi. Han sier til Klassekampen at det vil være nødvendig å investere i grøfting, drenering og vanningsanlegg for å møte klimautfordringene.

Klima og økt selvforsyning av mat må bli bærebjelker i framtidas landbrukspolitikk. I denne sektoren av samfunnet er det langsiktighet som teller.