Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: «The Plot Against America»

Langsom skrekkfilm

En nazist inntar Det hvite hus i HBOs nye storsatsing.

FÅR TOPPKARAKTER: «The Plot Against America» er basert på Philip Roths roman ved samme navn. Serien får terningkast seks i Dagbladet. Video: HBO Vis mer

TV: Hvordan påvirker det en helt vanlig amerikansk familie når en maktsyk fascist blir president i USA?

Dette er ikke bare et spørsmål mange amerikanere stiller seg hver dag, det er også hovedspørsmålet i David Simon og Ed Burns adaptasjon av Philip Roths roman «Konspirasjonen mot Amerika».

«Konspirasjonen mot Amerika» er en spekulativ fiksjonsroman. I romanen vinner Charles Lindbergh, en amerikansk folkehelt med nazisympatier, presidentvalget i 1940 over Franklin D. Roosevelt.

«The Plot Against America»

6 1 6

Drama

Tirsdag 17. mars
Beskrivelse:

Miniserie i seks deler, basert på Philip Roth-roman.

Kanal:

HBO

«Oppskriften på en må-se-serie.»
Se alle anmeldelser

Serien følger den jødiske Levin-familien idet samfunnet gradvis blir mer og mer skremmende, fylt av manglende rettssikkerhet og rasisme.

Langsom skrekkfilm

Serien viser hvordan fremmedfrykt sakte, men sikkert siver inn i samfunnet og påvirker dagliglivet til Levin-familien.

Seriens oppbygging imiterer den økende graden av frykt og redsel familien opplever: fra mistenksomme blikk til åpenlys voldsutfoldelse av KKK i offentlige rom.

Serien er som en langsom skrekkfilm, hvor hver episode blir mer og mer skremmende og intens til det hele eksploderer i sjette episode.

De virkelige monstrene er ikke de som plutselig hopper fram fra skapet, men de samfunnet skaper selv.

Antisemittisme

Fokuset på dagliglivet er seriens største styrke. Den er langt mer fryktinngytende enn serier som «The Handmaid’s Tale», «Watchmen» og «Hunters».

Serien tar for seg hvordan de forskjellige medlemmene av Levin-familien reagerer på den økende antisemittismen.

Den idealistiske og samfunnsengasjerte faren, nydelig spilt av Morgan Spector, føler på et voksende sinne og frustrasjon der han sitter foran radioen og ser verden gå av hengslene.

STERK ROLLEPRESTASJON: Morgan Spector spiller faren i Levin-familien. Foto: Michele K. Short / HBO
STERK ROLLEPRESTASJON: Morgan Spector spiller faren i Levin-familien. Foto: Michele K. Short / HBO Vis mer

Sønnene Phillip og Sandy reagerer med vantro, og spesielt Sandy har problemer med å forstå hvordan helten Lindbergh kan være ond.

Det er imidlertid i moren Bess’ ansikt, i en fantastisk rolletolkning av Zoe Kazan, man kan lese det økende alvoret i situasjonen.

Konflikten splitter den lille familien når Bess’ søster Evelyn (Winona Ryder) møter en sjarmerende sørstats-rabbi spilt av John Turturro, som lar seg bruke for å hvitvaske Lindberghs antisemittiske politikk.

SPILLER EVELYN: Winona Ryder. Foto: Michele K. Short / HBO
SPILLER EVELYN: Winona Ryder. Foto: Michele K. Short / HBO Vis mer

«Simon-serier»

Det personlige er politisk, og ingen er så god til å fram hvordan politikk griper inn i hverdagslivet og de menneskelige konsekvensene av mislykket politikk, som David Simon og Ed Burns.

Jeg pleier vanligvis å si at David Simon ikke lager TV-serier, han lager Simon-serier.

En Simon-serie er kjennetegnet av at spenningen skapes av hvordan karakterene blir tvunget til å interagere med samfunnsstrukturer. Simon-serier handler om konsekvensene av krigen mot narkotika («The Wire»), boligpolitikk («Show Me a Hero»), av kombinasjonen sex og kapitalisme («The Deuce») og kulturens betydning for et samfunn («Treme»).

Simons geni ligger i å skape TVs mest komplekse og humane karakterer, og la dem reagere på strukturene rundt seg.

Hellig forening

Ekteskapet mellom Simon og Burns og Roth framstår som en hellig forening. Simon og Burns har flyttet fokuset fra yngste sønn Phillip, som er førsteperson-forteller i romanen.

De bruker i stedet den utvidede Levin-klanen som et spekter på forskjellige reaksjoner på den eskalerende situasjonen.

Sammen med prosaen til Philip Roth er dette oppskriften på en må-se-serie. Det er en langsom opplevelse til ettertanke og oppvåkning.

I ei tid da høyreekstrem terror tar flere og flere liv, hvor KKK marsjerer åpenlyst i amerikanske gater og politisk retorikk på ytre høyre begynner å bli virkelig skremmende, trenger vi serier som «The Plot Against America» til å minne oss på å ikke sove og at vi ikke kan «tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer dig selv!»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!