FYLTE SENTRUM SCENE: Billie Van på Bylarm 2013. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
FYLTE SENTRUM SCENE: Billie Van på Bylarm 2013. Foto: Øyvind Rønning / DagbladetVis mer

Langspurt inn mot Bylarm-natta

Det krever hardtrening å henge med på Bylarm-løpet.

PÅ BYLARM: Én av tingene som klaffe om en festival skal bli vellykket er et program med færrest mulig stevnekollisjoner.

Med spillesteder spredt rundt i byen kreves det fingerspissfølelse, og det kan klaffe bra — som i går kveld:

Sentrum Scene kl 20.00 Svenske Neheh Cherry er for mange bare kjent for «Seven Seconds» med Youssou N'Dour for et lite artistliv siden, men er hun mer enn et one-hit-wonder?

Nysgjerrigheten lurer meg inn på Sentrum.

Sammen med de britiske brødrene Ben og Tom Page i RocketNumberNine er hun nå havnet på elektronika/tekno-kjøret. Det hadde sikkert funket bra om det ikke var for at hun virker både uinspirert og daff på scenen - og dessuten insisterer på å snakke engelsk, til irritasjon blant landsmenn i salen som forlanger at hun skal «tala svenska». «Hvor nordisk er ikke det», repliserer hun - på engelsk.

Og det koker ikke, for å, si det sånn.

Wimp-teltet kl 20.30 Da er det noe annet med de fire klassevenninnene fra Bergen i Razika. Lett jogging i ca. 100 meter og grønn mann over gata - bort til hovedscenen, der ska-popen på bergensk - med blåsere - ruler. Halvfullt telt blir fort fullt.

Og sjøl om ska er en noe begrensende sjanger, scorer jentene mye på sjarm og gode - og søte - tekster på dialekt om «Vondt i hjertet» og sånt.

«Gode jenter er det beste vi har», synger de - og vi er så enige.

Sentrum Scene kl 21.00 En spurt tilbake til Sentrum. Billie Van, medlem av Alaska/Paskalev-familien, er funnet interessant nok til å spille på en såpass stor scene.

Hun trer dermed ut av skyggen til kjæresten Jonas Alaska og kameraten Mikhael Paskalev - som for øvrig har fått en egen sang («Dear Mikhael»).

Merete Pascual, som hun egentlig heter, spiller inn debutplata nå i København, og det er takket være god, gammeldags hype at en i utgangspunktet ukjent artist som henne kan fylle Sentrum Scene.

Rått og retro Og dama har i hvert fall attitude nok, og oser av nostalgisk rock, rockabilly og americana. Lydbildet er rått og retro - med mye god «brumming» (bassist er BigBangs Nikolai Hængsle Eilertsen!).

Men til tross for mye trøkk er det de rolige låtene som er best. 

Billie Van kommer utvilsomt til å gjøre seg bemerket, hype eller ikke.

Bestått To gode konserter av tre er bra, og Bylarm får karakteren bestått for effektiv løypesetting i kjent terreng i umiddelbar nærhet.

Og så er det bare å haste videre.

Natta før Med 30 minutter til rådighet er det for gjort å rote det til. Svenske Mando Diao har hatt et lykketreff med sine låter basert på Gustaf Frödings dikt. Det er flotte og mektige sanger, men i tillegg til at produksjonen er stor og rotete, med 14 personer på scenen, blir det for sært — og ambisiøst — å deklamere. Først halvveis inn i det korte settet natt til fredag kommer godfølelsen med «I ungdomen».

Det lukter litt av forspilt sjanse.

Men Thomas Dybdahl er definitivt tilbake - og i form - med et ekstra godt grep om den hvite Gretsch-gitaren. Ja, han er gitargud nå. Det lover godt foran albumslipp «sånn ca på seinsommeren».

Bylarm fortsetter i dag med 81 konserter på 15 forskjellige scener.

SKA PÅ BERGENSK: Fra Bergen kommer Razika, som fylte Wimp-teltet under Bylarm i kveld.
Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
SKA PÅ BERGENSK: Fra Bergen kommer Razika, som fylte Wimp-teltet under Bylarm i kveld. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet Vis mer