Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Langt fra gull

Idrettsutøveren Asterix har overraskende dårlig spenst.

FILM: Det knytter seg enorme forventninger til «Asterix og de olympiske leker». Med en prislapp på 625 millioner kroner, er dette tidenes dyreste europeiske film. Den har premiere over praktisk talt hele Europa til helgen, men jeg er redd mange vil bli skuffet. Den har noen gode øyeblikk og noen morsomme poenger, men det er ikke nok til en to timer lang film. Om de gjentas aldri så ofte.

Tegneserien om de tapre gallerne Asterix, Obelix, Miraculix, Majestetix - og alle de andre i den lille gallerlandsbyen - var en øyeblikkelig suksess da den kom i 1959. Siden har den gledet generasjoner verden over. Filmversjonen av Asterix og hans tapre gallere er en ganske annen sak. Figurene er blitt forsøkt overført til film før, både animert og vanlig spillefilm, uten særlig hell. Dette påkostede 3. kapittelet i spillefilmserien gjør dessverre ikke noe for å endre på inntrykket.

Slapstick

Heltpåtuppix fra gallerlandsbyen har forelsket seg i den greske prinsessen Irina, men hun er lovet bort til Cæsars sønn Brutus. Den unge galleren utfordrer Brutus til å konkurrere i OL, vinneren får prinsessen. En smal sak, når en har Asterix, Obelix og ubegrenset tilgang på Miraculix’ styrkedråper på laget. Men så viser det seg at dopingkontrollen i Hellas er streng.

Historien er basert på tegneserieheftet fra 1968, og den er morsom nok. Det siteres fra «Star Wars», og for de litt eldre, fra klassikerne «Rocco og hans brødre» og «Cyrano de Bergerac». Men sitatene blir ikke benyttet på noen original måte, det «morsomste» er at Alain Delon (Cæsar) og Gérard Depardieu (Obelix) gjorde stor suksess i henholdsvis «Rocco» og «Cyrano».

Lite fengende

Regien er mekanisk, men samtidig til tider urytmisk. Foruten stjerner som Delon og Depardieu, dukker Formel 1-helt Michael Schumacher og fotballikonet Zinédine Zidane i små gjesteroller.

Det er først og fremst i det visuelle prislappen vises. Kostymer og rekvisitter er imponerende. Gallerlandsbyen og Olympia er flott gjenskapt, databilder blandes sømløst med vanlige kulisser. Likeledes er bildene så fargesterke og badet i lys at den går gamle Technicolor-filmer fra Hollywoods gullalder en høy gang. Dubbing er en uting, likevel må det sies at fra norsk side gjøres det en hederlig jobb. «Asterix og de olympiske leker» er et eksempel på en film der alle bestanddeler er på plass, men hvor helheten likevel blir merkelig lite fengende.

De tapre gallere er fremdeles best på papir.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media