Langt fra målet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 1985 BESTEMTE

Stortinget at Norge burde investere like mye i forskning som gjennomsnittsnivået i OECD-landene. Den gang lå vi på linje med Finland. I februar 2000 gjentok Stortinget sin ambisjon, nå med 2005 som tidsfrist. I dag ligger Finland i verdenstoppen, mens vi må slå fast at Norge fortsatt er langt fra målet.

Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2005 vil innebære en realnedgang i de offentlige forskningsinvesteringene. Betyr dette at man har gitt opp opptrappingsmålet også på lengre sikt? Vi håper inderlig at dette ikke er uttrykk for en politisk kursendring, men at det er et hvileskjær mens den kommende forskningsmeldingen tar form.

Denne regjeringen har i motsetning til mange andre regjeringer lykkes i å prioritere forskning. Som forskningsminister har Kristin Clemet klart å stake ut en kurs som over noe tid ville ha ført Norge opp på godt internasjonalt nivå. Det er vårt syn at årets budsjett gir oss et tempotap, og det er først nå resultatene av tidligere innsats begynner å komme.

FORSKNINGSRÅDET

sender i disse dager over sitt forslag til forskningsbudsjett for 2006 og foreslår her en vekst på 1.1 mrd kroner i bevilgningene. En slik investering vil gi meget god avkastning. Norge i ferd med å ta igjen de andre nordiske landene når det gjelder kvalitetsmål, som for eksempel siteringer av vitenskapelige publikasjoner. Dette er noe å merke seg, for de andre nordiske landene ligger helt i verdenstoppen forskningsmessig. Siteringsindeksen gir uttrykk for hvor ofte forskningspublikasjoner fra et land blir referert til av andre forskere og er dermed et mål på hvor stor internasjonal gjennomslagskraft et lands forskning har.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer